Menu Zavřít

Trump vyděsil investory na celém světě

6. 2. 2017
Autor: Euro.cz

Současná situace je podle expertů mimořádně nejistá. Doporučují proto bezpečné a likvidní investice

Akcie aerolinek

Letecké společnosti mohou nejvíc odnést izolacionismus, který prosazuje nová americká administrativa. Její kroky totiž mohou odradit od návštěvy USA i turisty, kterých se nedotkl zákaz vstupu. Bílý dům plánuje detailní analýzu sociálních sítí, historii návštěv internetu a rovněž chce získat kontakty z mobilů cestovatelů. Na zavedení podobných opatření by doplatily zejména americké aerolinky.

Dobrá rada: Investoři by se měli americkým aerolinkám raději vyhnout. A to nejen kvůli krokům Bílého domu. Aerolinkám se meziročně zvýší náklady na nákup paliva kvůli zdražení ropy. Navíc se ukazuje, že jejich informační systémy nefungují tak, jak by měly. Minulou neděli kvůli výpadku systému musely aerolinky Delta Air Lines nechat letadla na zemi.

Pád Delta Air Lines (vývoj za posledních pět dnů, cena v USD)

Bank of New York Mellon

Americká investiční banka Bank of New York Mellon zažívá skvělé časy. V posledním čtvrtletí zisk bankovního domu stoupl o 29 procent na 822 milionů dolarů. Společnost dokázala zvýšit tržby a zároveň ořezat náklady. Akcie banky nicméně na rozdíl od jejích rivalů nezažily růstové tažení po amerických volbách a naopak klesly. Minulý týden stála jedna akcie bankovního domu okolo pětačtyřiceti dolarů.

Dobrá rada: V porovnání s ostatními bankovními domy se akcie Bank of New York Mellon obchodují za nižší násobky zisku. —Akcie banky považuji za zcela jistě levné,“ uvedl pro investiční web Seeking Alpha akciový trader Josh Arnold. Atraktivní jsou akcie americké banky i podle dalších expertů. Střední hodnota cenového cíle analytiků je u akcií v současnosti 52,5 dolaru.

Jak se daří akciím Bank of New York Mellon (vývoj za posledních 12 měsíců, cena v USD)

Bezpečné investice

Kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa v minulém týdnu investory vyděsily. Zejména zákaz vstupu do země pro občany sedmi muslimských zemí, zastavené přijímání uprchlíků, ale rovněž výroky ohledně světového obchodu a směrem k Íránu. Investoři proto utíkali z akcií a naopak nakupovali zlato, japonský jen a novozélandský dolar, které se jeví bezpečné. Podle Richarda Maraviglii a Matta Barkoff a z hedgeového fondu Carlson Capital by zdanění dovozu způsobilo „světovou krizi a propad hlavních světových burz“.

Dobrá rada: Růst světových burz a zejména amerických v minulých měsících táhla velká očekávání, jak Donald Trump nakopne americkou ekonomiku. Podle George Sorose se ovšem nyní růst blíží ke konci. Jen pro zajímavost: Soros označuje Trumpa za „ podvodníka“. Trumpovi ale přestávají věřit i jeho dřívější přívrženci. Miliardář Ray Dalio nyní doporučuje kvůli „mimořádné nejistotě“ vyhnout se velkým sázkám na jednu kartu a držet snadno prodejná aktiva.

Zlatu se daří (cena zlata za poslední měsíc, v USD za trojskou unci)

KL24

Poznámka: Nejedná se o investiční doporučení ani nabídku či výzvu ke koupi nebo prodeji cenných papírů nebo jiného investičního nástroje.

O autorovi| Vladan Gallistl, gallistl@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?