Menu Zavřít

Trump zklamal, dolar se dostal pod tlak

12. 1. 2017
Autor: ČTK

Americký dolar dnes na devizových trzích výrazně klesá a jeho index ke koši hlavních světových měn sestoupil na nejnižší úroveň za pět týdnů. Dolar srazilo zklamání z nedostatku detailů o ekonomické politice zvoleného prezidenta Donalda Trumpa na jeho středeční tiskové konferenci.

Index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních měn, kolem 17:30 SEČ ztrácel 0,8 procenta na 100,99 bodu a předtím sestoupil až na 100,72 bodu. Proti euru americká měna odepisovala rovněž 0,7 procenta a nacházela se na 1,0660 dolaru, vůči japonskému jenu pak dolar ztrácel 1,2 procenta na 114,02 jenu.

ebf - tip - debata

Od Trumpova listopadového zvolení dolar získal asi čtyři procenta ve spekulacích na to, že Trump svými opatřeními podpoří hospodářský růst a zvýší inflaci, což povede k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. Od středeční konference čekali analytici podrobnější nárys ekonomické politiky, kvůli diskusím o vlivu Ruska na volby a neověřených kompromitujících materiálech se k tomu ale budoucí prezident příliš nedostal.

„Trump trh zklamal, protože neposkytl hlubší detaily své politické platformy,“ řekl agentuře Reuters Joe Manimbo z washingtonské společnosti Western Union Business Solutions. Podle analytiků zatím není jasné, jak dlouho by mohl zůstat dolar pod tlakem.

Dnešní vývoj indexu dolaru ke koši světových měn:

US Dollar Chart

Využijte převodníku měn na webu Finance.cz

Čtěte dále:

Trump: Za hackerskými útoky mohlo stát Rusko, s Putinem se dohodnu

Rusko má „kompro“ na Trumpa, údajně tvrdí americké tajné služby

Obama zaměstnal 11 milionů lidí, natáhne Trump jeho rekord?

 Barack Obama

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).