Menu Zavřít

Trumpa v Bruselu přijal belgický král

24. 5. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump přiletěl do Bruselu, kde bude ve čtvrtek jednat s představiteli Evropské unie a zúčastní se summitu NATO. Ve středu ho v belgickém královském paláci přivítali král Philippe s chotí a také se setkal s belgickým premiérem Charlesem Michelem.

Podle agentury Reuters dnes Trump při krátkém setkání s Michelem hovořil o boji proti radikálnímu islamismu, když poukázal na pondělní sebevražedný teroristický útok v anglickém Manchesteru. „Je to strašná situace… nepředstavitelné. Ale my zvítězíme,“ řekl Trump. „Bojujeme velmi tvrdě, pracujeme velmi dobře pod našimi generály… Tento boj vyhrajeme,“ citovala amerického prezidenta agentura Reuters.


Ve Vatikánu Trumpa čekalo jen vlažné přivítání:

Chlad a vážné tváře: Papež František přijal Trumpa

 Papež František přijal Donalda Trumpa.Manželka Melania se v souladu s letitou vatikánskou tradicí dostavila v černém a s rouškou zakrývající vlasy.


Večer se v Bruselu sešly tisícovky lidí k protestu proti Trumpovi. Protestní průvod se dal do pohybu právě ve chvíli, kdy Trump končil rozhovory s belgickými vládními představiteli. Demonstranti kritizovali Trumpovu imigrační politiku a postoje k životnímu prostředí.

Ve čtvrtek dopoledne bude Trump jednat s představiteli EU, odpoledne a večer se zúčastní summitu NATO, na němž povede českou delegaci prezident Miloš Zeman.

Trump, pro kterého to bude první příležitost vidět pohromadě zástupce většiny evropských zemí, bude hlavní „atrakcí“ schůzky spolu s novým francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. S tím by měl ve čtvrtek poobědvat.

Čtvrteční setkání budou pro Trumpa podle pozorovatelů především příležitostí seznámit se s lidmi i institucemi. Trumpův přístup k EU i NATO byl v době nástupu do funkce velmi odtažitý, alianci označil za zastaralou a o Evropské unii a jejím fungování měl zřejmě jen mlhavou představu. V poslední době však svůj přístup k alianci změnil a ani unijní diplomaté už neočekávají štiplavý tón.

Do Belgie přiletěl Trump z Říma. Ve Vatikánu měl ve středu audienci u papeže Františka, a završil tak cestu do středisek tří světových náboženství - muslimské Saúdské Arábie, židovského státu a vatikánského centra římských katolíků. Papež podle Vatikánu Trumpa vyzval, aby se stal „mírotvůrcem“.

Trump se setkal také s italským premiérem Paolem Gentilonim a italským prezidentem Sergiem Matarellou.

EBF24

Ve středu přiletěl Trump do města, které sám označoval za „pekelnou jámu“. Tato jeho slova souvisela s představou Bruselu jako metropole prolezlé islamistickými teroristy. Trump se ale v Bruselu rozhodně nebude muset bát. Belgická policie chystá rozsáhlá bezpečnostní opatření. Uzavřené budou části města a přerušena doprava. Tisícům belgických policistů mají podle místních médií pomáhat i jejich kolegové z Nizozemska a Lucemburska.

O politice kabinetu Donalda Trumpa dále čtěte:

Trump podle Tillersona podporuje alianční princip "jeden za všechny"


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).