Menu Zavřít

Trumpova administrativa řeší stejný problém s e-mailovými účty, jaký vyčítá Clintonové

29. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Bílý dům zahájil interní kontrolu používání soukromých účtů elektronické pošty ke služebním účelům. Napsal to v noci na dnešek list Politico. Tento krok byl učiněn poté, co média začátkem týdne informovala, že takto postupovalo nejméně šest blízkých poradců amerického prezidenta Donalda Trumpa, včetně jeho zetě Jareda Kushnera.

Kritizování podobné praxe se stalo jedním z hlavních témat Trumpovy předvolební kampaně. Využívání soukromých e-mailů ke služební komunikaci nynější prezident vytrvale vyčítal své demokratické soupeřce Hillary Clintonové.

V rámci interní sondáže už bylo ze serveru Bílého domu a ze soukromých účtů významných poradců staženo množství e-mailů, napsal Politico. List se přitom odvolal na informace poskytnuté čtyřmi činiteli, kteří jsou s touto záležitostí dobře obeznámeni.

Zvláštní pozornost je věnována e-mailovým doménám Kushnera a jeho manželky, Trumpovy dcery Ivanky, protože v Bílém domě stále pracují, uvedli dva ze zmíněných činitelů. Prověřovány jsou ale účty i dalších pracovníků Bílého domu.


Komentář: Teorie spiknutí potvrzena. Trump jako oběť politické korektnosti

Lubomír Heger


Toto zkoumání může podle jednoho ze zdrojů trvat několik týdnů, ba měsíců, protože se při něm hledají odeslané nebo přijaté e-maily týkající se vládních záležitostí. Zjišťuje se, zda nejde o zprávy mající význam pro jakékoli vyšetřování, jako je vyšetřování vedené Kongresem a zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem v záležitosti možné snahy Ruska ovlivnit loňské prezidentské volby ve Spojených státech ve prospěch Trumpa.

Politico napsal, že soukromé e-mailové účty používalo nejméně pět stávajících nebo bývalých pracovníků Bílého domu. Kromě Kushnera a Ivanky Trumpové list jmenoval poradce Garyho Cohna, bývalého vrchního stratéga Stephena Bannona a někdejšího personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse.

MMF24

Deník The New York Times mezi pravděpodobné provinilce zařadil i poradce Stephena Millera.

Čtěte také:

Trump se chlubí pracovitostí. Už jsem toho stihl víc než předchůdci, tvrdí

Republikánům se nedaří torpédovat Obamacare. Zrušili hlasování

Láska, nenávist i bankrot. Trump válčí se sportem už desítky let

Trump navrhl největší daňovou reformu za třicet let. Čeká jej boj v Kongresu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).