Menu Zavřít

Trumpovi navzdory. Firmy závazky z klimatické dohody podle expertů beztak dodrží

2. 6. 2017
Autor: ČTK

Čeští ekologičtí odborníci nejsou z ústupu amerického prezidenta Donalda Trumpa od pařížské klimatické dohody nadšení, reálný dopad jeho rozhodnutí bude ale podle nich jen minimální. Experti nepředpokládají, že by jiné státy ve velkém měřítku americký krok kopírovaly, takže dohoda zůstane i nadále funkční. Navíc velké americké podniky, aby mohly být konkurenceschopné a vyvážet například na evropský trh, stejně podle nich budou podmínky dodržovat.

Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu, kterou v roce 2015 podepsalo 195 zemí. USA si podle Trumpa chtějí vyjednat nové podmínky dohody, jejíž současná podoba je k nim prý nespravedlivá. Rozhodnutí vyvolalo negativní odezvu u značné části Američanů i mezi evropskými státníky.

Politiku amerického prezidenta je podle bioklimatologa Miroslava Trnky z Centra výzkumu globální změny CzechGlobe při Akademii věd ČR třeba brát optikou tamního politického systému. Američané podle něj na jednu stranu berou klimatickou dohodu jako něco, co jim zasahuje do základních práv a svobod. „Ale současně tam existuje velmi silné korporátní přesvědčení mezi velkými společnostmi, že se změnou klimatu se musí něco dělat,“ řekl Trnka. Podle něj je nyní i v Americe řada měst a států, které normy pařížské dohody splňují nebo v krátké době splní.


Přečtěte si, jakou reakci Trumpovo rozhodnutí vyvolalo:

Vzpoura proti Trumpovi. Americká města zůstanou součástí klimatické dohody

 Americký prezident Donald Trump


Firmy, které budou chtít prodávat své zboží v Evropě nebo v Japonsku, tak stejně budou muset normy plnit. „Vlastně je to pro ně nevýhodné, že Spojené státy od dohody ustoupí,“ dodal vědec. Současně jde podle něj o velkou politickou prohru i pro některé americké skupiny lidí a velké zklamání pro Evropskou unii. Některé státy na západním pobřeží USA klimatickou změnu vidí kvůli stoupání oceánu, jiné středokontinentální zatím ne, necítí tak potřebu nést společné náklady na zpomalení změny. Navíc podle něj USA už investovaly tak velké peníze do výzkumu, že jen tak se nemohou otočit k ekologii zády. Odstupování dalších států od dohody není podle něj zatím aktuální.

Jeho nadřízený, ředitel CzechGlobe Michal V. Marek situaci označil za tragédii. Největším neštěstím by však podle něj bylo, kdyby se změny amerického přístupu chytly některé české politické strany, a blokovali tak ratifikaci dohody v českém Parlamentu. „Věřím, že Evropa je silná, Trumpovo rozhodnutí proces nezabrzdí. Rozjíždějí se nové technologické postupy a jestli to Američané zaspí, tak jsou to pitomci,“ dodal Marek. Podle něj se přechod na ekologičtější provozy nedá zastavit, zvlášť v době, kdy si svět hraje s tak velkým nebezpečím, jako je klimatická změna.

MMF24

Podle Pavla Kindlmanna z Přírodovědecké fakulty UK jde o velké neštěstí pro svět. „Rozhodnutí je krátkozraké, protože na to Amerika sama doplatí, až bude eliminovat škody,“ řekl. Pevně věří tomu, že Trumpův krok nebude mít dopad na českou politickou scénu. I v Americe podle něj může vzniknout hnutí odporu, které se proti Trumpovu rozhodnutí postaví.

Dále čtěte:

Nečekaní spojenci: za klima bojují Ivanka Trumpová i Exxon

CO2 ke globálnímu oteplování zásadně nepřispívá, tvrdí Trumpův hlavní ekolog

Klima ne, volný obchod ano. Státy G7 složitě hledají shodu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).