Menu Zavřít

Trumpovým ministrem bezpečnosti bude John Kelly, má zajistit hranice

12. 12. 2016
Autor: čtk

Nastupující prezident Spojených států Donald Trump si jako ministra vnitřní bezpečnosti vybral vysloužilého generála námořní pěchoty Johna Kellyho. V pondělí to v prohlášení oznámil Trumpův štáb. Kelly již minulý týden potvrdil spekulace médií, že od Trumpa tuto nabídku dostal.

Zmíněné prohlášení uvádí, že 66letý Kelly bude stát v čele naléhavého úkolu zastavit nelegální přistěhovalectví a zajistit hranice. Sám generál před týdnem řekl, že chránit americké území z titulu prestižní ministerské funkce, která vznikla po atentátech 11. září 2001, by považoval za čest. Společně s Trumpem patří ke kritikům přístupu dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy k ochraně pomezí s Mexikem, která je podle nich nedostatečná.

Kelly se účastnil války v Perském zálivu, působil jako asistent vrchního velitele sil NATO v Evropě a velel americkým jednotkám v západoirácké provincii Anbár. Působil též jako velitel Jižního velitelství amerických ozbrojených sil, byl tak zodpovědný mimo jiné za oblast americké základny Guantánamo na Kubě.

Ministrem zahraničí USA se má stát přítel Ruska Tillerson. Čtěte více:

Ani Romney, ani Giuliani. Ministrem zahraničí USA se má stát Tillerson

 Rex Tillerson

O Trumpově vládě dále čtěte:

ebf - tip - debata

Vláda miliardářů. Majetek Trumpových ministrů překoná HDP 100 zemí

Novým Šéfem americké obrany je „šílený pes" Mattis


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).