Menu Zavřít

Trumpův bezpečnostní poradce Flynn odstoupil, prý kvůli vazbám na Rusy

14. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Hlavní bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn, jehož styky s ruským velvyslanectvím prověřuje Federální úřad pro vyšetřování (FBI), odstoupil. Úřadujícím bezpečnostním poradcem byl podle televize CNN jmenován Keith Kellogg, který stejně jako Flynn dosáhl v armádě generálské hodnosti. Stálého Flynnova nástupce prezident podle svého mluvčího už vybírá z několika kandidátů.

Flynn, který podle CNN odstoupil právě kvůli vazbám na Rusko, byl ve funkci poradce Bílého domu méně než měsíc. AP poznamenala, že změna v Trumpově okruhu poradců je mimořádně brzká.

V rezignačním dopise, jehož kopii americká média zveřejnila, Flynn uvedl, že během rychlého vývoje své kauzy nedopatřením nesdělil viceprezidentovi Mikeu Penceovi úplné informace o kontaktech s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Podle deníku The Washington Post jednal Flynn s Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku ještě před Trumpovou prezidentskou inaugurací. Flynn to nejdříve popřel stejně jako Pence, který s poradcem hovořil; později prostřednictvím svého mluvčího Flynn uvedl, že o sankcích s velvyslancem mohl hovořit, ačkoli si to nyní nevybavuje.

„Upřímně jsem se prezidentovi a viceprezidentovi omluvil a oni mou omluvu přijali,“ uvedl Flynn v dopise. Dodal, že pro něj bylo ctí Trumpovi sloužit v době náročné předvolební kampaně i v prvních dnech jeho prezidentství, kdy výrazně změnil podobu americké zahraniční politiky k obnově mezinárodního vůdcovství.

Flynn rovněž uvedl, že z titulu budoucí funkce bezpečnostního poradce vedl četné telefonní rozhovory s řadou zahraničních představitelů, ministrů a velvyslanců, aby zajistil hladké převzetí moci.


Přečtěte si zamyšlení nad vzestupem Trumpa od Lubomíra Hegera

Autokratický trumpoměr: I. díl

Esej: Jak veliká má být vlastně Amerika?

Centrum New Yorku


Mluvčí Bílého domu Sean Spicer dnes uvedl, že Trump Flynna sám požádal, aby rezignoval. Americká média dříve informovala, že Flynn opustil funkci na vlastní žádost. Podle Spicera odchod bezpečnostního poradce nesouvisel s porušením žádného zákona. „Byla to otázka důvěry, nikoli otázka právní,“ řekl Spicer. Trump podle něj ztratil ve Flynna důvěru proto, že poradce uvedl v omyl viceprezidenta Pence v otázce svých styků s Rusy. Situací okolo poradce se Trump podle Spicera zabýval několik týdnů.

Mluvčí Bílého domu zdůraznil, že Trump Flynna nepověřil, aby s ruskými diplomaty o sankcích před lednovou inaugurací jednal. Uvedl rovněž, že americký prezident trvá na tom, aby Moskva přispěla k uklidnění situace na východní Ukrajině a aby vrátila Krym. Zároveň ale chce a očekává, že bude s Ruskem vycházet, dodal mluvčí.

Spicer rovněž kritizoval úniky informací o Flynnově případu do médií. Prezident podle něj přijme opatření, aby je napříště zastavil.

Spekulace o Flynnově osudu v amerických médiích vyvrcholily v pondělí, kdy Trump ignoroval dotazy novinářů týkající se této kauzy. Několik hodin poté před novináře předstoupila Trumpova přední poradkyně Kellyanne Conwayová, která prohlásila, že Flynn má prezidentovu plnou důvěru. Krátce poté však mluvčí Bílého domu Sean Spicer sdělil, že Trump situaci řeší.

Podle amerických médií jsou na uvolněný post prezidentského poradce pro otázky národní bezpečnosti tři kandidáti. Kromě Kellogga, který po Flynnově rezignaci funkci dočasně zastává, je to bývalý šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) David Petraeus, který z funkce šéfa hlavní špionážní služby odstoupil po skandálu s vyzrazením utajovaných informací v roce 2012. Třetím kandidátem je penzionovaný viceadmirál Robert Harward, člen Národní bezpečnostní rady (NSC) za vlády George Bushe mladšího, kdy byl pověřen řízením národního protiteroristického střediska.

MMF24


O Trumpově politice čtěte více:

Trump podpořil svrchovanost Ukrajiny

Politiku jedné Číny budu respektovat, slíbil Trump Pekingu

Bitva s médii pokračuje: Trump se pře o výsledky průzkumu

Donald Trump s exekutivními příkazy, které zakazují vstup do USA ze 7 muslimských zemí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).