Menu Zavřít

Trumpův program je velmi znepokojující, tvrdí francouzská média

9. 11. 2016
Autor: čtk

Program nového amerického prezidenta Donalda Trumpa je velmi znepokojující, ať už jde o imigraci, ekologii, bezpečnost, zahraniční politiku, terorismus či potraty, zaznělo dnes ve francouzském tisku. Zvolení rozporuplného miliardáře uvrhlo podle agentury AFP Spojené státy a svět do nejistoty.

Trumpovo vítězství je překvapivé a stejně překvapivý bude jeho program, soudí politický týdeník Le Nouvel Observateur. Z programu populistického miliardáře jde podle listu strach, protože je ultrakonzervativní, izolacionistický a protiimigrační. Podobné obavy zazněly z komentářů například v rozhlasové stanici RFI.

Přečtěte si, co o Trumpově vítězství soudí český ministr zahraničí:

Zaorálek: Trump vnese do politiky nové pohledy

 Lubomír Zaorálek

Týdeník zvlášť odsuzuje, že Trump v rámci boje proti terorismu navrhuje povolit mučení, odrazovat džihádisty od útoků zabíjením jejich rodin a zastavit imigraci ze zemí spojených nějak s terorismem. Za znepokojivý označil list jeho údajný záměr odstoupit od smlouvy mocností s Íránem a posílit spolupráci s Ruskem v boji proti samozvanému Islámskému státu. Všímá si také, že Trump v kampani podmínil současnou roli USA v NATO většími finančními prostředky ze strany evropských spojenců.


O výsledku amerických prezidentských voleb čtěte více:

Trumpův úspěch sráží prudce dolar i akcie. Zlato stoupá

Oslabení vztahů s Českem nečekám, tvrdí velvyslanec Schapiro

CIF24

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady

ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).