Menu Zavřít

Tržby Kiwi loni opět výrazně vzrostly. Překonaly hranici třiceti miliard korun

28. 2. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Zatímco v roce 2017 utržil brněnský startup zaměřený na prodej letenek 18,2 miliardy korun, loni to bylo už 30,9 miliardy.

“V roce 2018 činily tržby 1,2 miliardy eur,” prozradil předběžné výsledky firmy David Petrovič na čtvrteční odborné konferenci Innovation In Aviation. V Kiwi šéfuje Petrovič oddělení spolupráce s distributory a zaměřuje se na čínský, latinskoamerický i indický trh.

Co se týče zisků, ty zatím Petrovič nezveřejnil. Nicméně i když v posledních letech obrat Kiwi stoupá, ziskovost jde dolů. V roce 2017 to bylo 78 milionů korun, což meziročně znamenalo čtrnáctiprocentní pokles. Jestli se tenhle trend povedlo zvrátit, ukáže až oficiální výroční zpráva.

Používáte Kiwi při nákupu letenek?

Společnost Kiwi funguje od roku 2012, kdy ji založil Oliver Dlouhý. Dnes zaměstnává zhruba dva a půl tisíce lidí a její byznys stojí na prodeji letenek - při vyhledávání propojuje celkově sedm stovek vzájemně nespolupracujících aerolinek po celém světě.

Jak už dříve uvedl týdeník Euro, v posledních měsících se stále častěji spekuluje o prodeji Kiwi. Zájemci jsou fondy General Atlantic a Vitruvian Partners i švédský internetový prodejce letenek Etraveli.

WT100

Čtěte také:

Pražský tvůrce aplikací STRV loni utržil 360 milionů, za rok vyrostl o třetinu

Zakladatelé STRV (zleva David Semerád, Pavel Zeifart, Lubo Smid, Martin Šťáva)

  • Našli jste v článku chybu?