Menu Zavřít

Tržby maloobchodu v USA překonaly očekávání. Vzrostly nejvíce za sedm měsíců

15. 8. 2017
Autor: čtk/AP

Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v červenci zvýšily o 0,6 procenta, a vykázaly tak největší růst za sedm měsíců. Přispěl k tomu zejména prodej motorových vozidel a zbytného zboží. Dnešní údaje amerického ministerstva obchodu podle ekonomů naznačují dobrou kondici americké ekonomiky. Červnový růst po zpřesnění činil 0,3 procenta.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že růst za červenec dosáhne 0,4 procenta.

Meziročně se maloobchodní obrat v červenci zvýšil o 4,2 procenta. Jádrové maloobchodní tržby pak vzrostly o 0,6 procenta po růstu o 0,1 procenta v červnu.

Prodej motorových vozidel se v červenci zvýšil o 1,2 procenta, což je největší nárůst od prosince 2016. Obchodníci mají totiž velké zásoby neprodaných vozů a zákazníkům nabízejí značné slevy. Ceny motorových vozidel se snižují už šest měsíců a v červenci spadly největším tempem za osm let.

Us Retail Sales Mom

Zdroj: IEconomics.com

Výdaje spotřebitelů, které se na ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami, ve druhém čtvrtletí rostly tempem 2,8 procenta. Pomohly tak zvýšit růst hrubého domácího produktu (HDP) v tomto období na roční tempo 2,6 procenta.

KL24

Negativním faktorem je pomalý růst mezd, řada Američanů proto sahá kvůli nákupům do úspor. Ekonomové zdůrazňují, že to je dlouhodobě neudržitelný trend. Zvláště pokud si lidé na spotřební zboží začnou půjčovat. Míra úspor ve druhém čtvrtletí klesla na 3,8 procenta.

Čtěte také:

Čtvrtletní hospodářský růst USA zrychlil více než dvojnásobně na 2,6 procenta

Prostor pro zvyšování úroků v USA je omezený, tvrdí šéfka Fedu


  • Našli jste v článku chybu?