Menu Zavřít

TRŽBY NEZKLAMALY

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

IPS

PRAHA (ČTK) – Loňský rok byl pro největší domácí stavební firmu IPS zatím nejúspěšnější v její historii. Tržby za celou skupinu, do níž patří třiadvacet dceřiných firem, vzrostly téměř o třetinu na 23,5 miliardy korun. Stejným tempem narostl i čistý zisk – na 467 milionu korun. IPS se podařilo tohoto výsledku dosáhnout zejména díky tomu, že loni dokončila a vyfakturovala několik velkých zakázek. Jde zejména o rekonstrukci Kongresového centra v Praze, modernizaci železničních koridorů, výstavbu obchvatu Olomouce.

Mateřský podnik byl loni neméně úspěšný: jeho výkony vzrostly oproti roku 1999 o bezmála tři miliardy korun na 13,33 miliardy a čistý zisk se zvýšil skoro o sto milionů na 339,13 milionu korun.

Skupina IPS prošla loni také zásadní restrukturalizací, jež se dotýkala hlavně akvizice Dopravních staveb holding z konce roku 1998. Rovněž vlastnické poměry firmy se stabilizovaly. Po několika neúspěšných transakcích soustředil devadesát procent akcií IPS ve svých rukou švédský stavební gigant Skanska.

ebf - tip - debata

Na letošní rok má IPS již nasmlouvány zakázky za 16,4 miliardy korun. Jde zejména opět o železniční koridory, o dálnice, supermarkety Kaufland a pražské metro.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).