Menu Zavřít

Tržby tuzemských restaurací ve 3. čtvrtletí klesly

28. 12. 2010
Autor: profit

Tržby tuzemských restaurací a stravovacích zařízení za letošní třetí čtvrtletí meziročně klesly o 1,2 procenta na 24,8 miliardy korun.

Foto: Martin Zikmund

Snížily se tak o 296 milionů korun. Vyplývá to ze statistiky zpracované poradenskou agenturou Mag Consulting. Ve čtvrtém čtvrtletí společnost očekává zrychlení poklesu na 1,5 procenta.

Tržby v českém pohostinství podle Mag Consulting neustále klesají už třetím rokem. Je za tím především ekonomická krize, která toto odvětví zasáhla velice silně. Stravování v restauračních zařízeních je pro většinu zákazníků zbytnou službu, kterou si v období hospodářské recese mohou odpustit.

bitcoin školení listopad 24

I přes příznivé zprávy o výkonech české ekonomiky a přes sedmiprocentní meziroční nárůst počtu příjezdů zahraničních turistů do ubytovacích zařízení ve třetím čtvrtletí se tržby v gastronomii a hotelnictví nedaří udržet ani na úrovni rekordně slabého loňského roku, připomněla agentura. Celkové tržby v ubytování, stravování a pohostinství sice ve třetím čtvrtletí meziročně klesly jen 0,8 procenta, za celý letošní rok se ale podle odhadu Mag Consultingu sníží proti loňsku o tři procenta.

Tržby v pohostinství kromě dlouhodobého chování zákazníků ve třetím čtvrtletí významně ovlivnilo také počasí, které se zásadním způsobem podílí na obsazenosti restauračních zahrádek. “Červenec byl letos daleko lepší než oba dva roky před tím, zato v srpnu bylo příšerné počasí,“ shrnul situaci ředitel pražské restaurace U Pinkasů František Novotný. Podle něj byl v poslední době nejhorším rokem pro pohostinství rok 2009. Letos očekává zhruba stejné tržby jako předloni. Tržby v pohostinství ovšem podle něj zatím ani zdaleka nedosahují výše před rokem 2008.

  • Našli jste v článku chybu?