Menu Zavřít

TUHLE VLÁDU NECHCEME

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Demonstrace zemědělců

Tentokrát ne proti Evropské unii, která občas ničí tuzemské podnikatele dovozy dotovaného vepřového masa či jiným zbožím, ale proti agrární politice současné vlády protestovali zemědělci na Staroměstském náměstí. Sjelo se jich do Prahy na 1. června něko lik tisícovek a jejich lídři vystoupili i se zcela konkrétními požadavky, zejména na státní regulaci a stanovení pevných cen na trhu s mlékem a obilím. Důležitá odlišnost od předchozích akcí tohoto druhu ovšem spočívala hlavně ve zmíněném faktu, že „na tapetě byl tentokrát hlavně vládní kabinet, jenž se donedávna jevil zemědělcům (spíše těm družstevním) coby garant budoucí prosperity agrárního sektoru.

Průvod zemědělců s černou rakví, stylizující možný konce jejich podniká ní, byl ovšem velmi výmluvný. „Takovou vládu nechceme, spontánně prohlašovali mnozí účastníci protestu, výkonní zemědělci. Dodávali, že ovšem ani působení resortního šéfa Josefa Luxe za Klausových vlád pro ně nebylo žádnou selankou, ale právě od loňské změny ve vládních křeslech si slibovali kýžený obrat k lepšímu. Agrární bossové na tribuně u Husova pomníku většinou tak kritičtí k současné vládní garnituře nebyli, ale přesto před svými ovečkami proklamovali, že „stát přece musí něco udě lat.

WT100

Co by to mělo být, to dokládá i rezoluce, která požaduje některé zcela konkrétní kroky, jež má neprodleně stát zajistit. Je to okamžité vyhlášení minimální nákupní ceny mléka na 7,80 koruny za litr (teď je to 7,20), od 1. července pak tuto cenu zvýšit na 8,30 koruny, od září provizorní zavedení pověstných „mléčných kvót po vzoru Evropské unie a nejpozději od ledna přelomového roku 2000 kvóty „uzákonit po vzoru unie již napevno. Za kilogram jatečných prasat mají zemědělci dostávat po dob u jednoho roku nejméně 32 korun (teď stát trh s masem nereguluje). Tunu potravinářské pšenice chtějí pěstitelé zpeněžit aspoň za 4000 korun, což se má vztahovat na objem 500 tisíc tun (Státní fond tržní regulace doposud ovlivnění obilního trhu zvažu je).

Ministr zemědělství Jan Fencl reagoval na agrární nátlak vyhýbavě. Stát podle něj dělá, co může, jenže finanční zdroje nejsou. V kuloárech si potom povzdechl ve smyslu „proč zrovna já, který jsem se snažil dát zemědělcům co nejvíce ? Oficiálně mini str míní, že teď je třeba jistou dobu „prostě vydržet a v brzké době pak učinit systémová opatření. Vzorem má být agrární systém Evropské unie. Ani na Staroměstském náměstí, ani někde jinde však zatím nezaznělo, jak agrární systém Evropské unie, fi nančně na státní pokladnu velice náročný, naroubovat na tuzemskou realitu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).