Menu Zavřít

Tůma se aut nebojí

27. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Guvernér vidí v silném průmyslu českou výhodu

Šéf České národní banky Zdeněk Tůma nevidí velké riziko v tom, že by se česká ekonomika mohla stát příliš závislou na automobilovém průmyslu. Uvedl to na brněnské konferenci pořádané jihomoravskou hospodářskou komorou. „Na rozdíl od kolegů v bance nesdílím názor, že je to tak riziková záležitost,“ prohlásil guvernér. Obavy z přílišné závislosti na automobilovém průmyslu před časem vyjádřil viceguvernér ČNB Miroslav Singer. V Česku dnes působí dvě velké automobilky - Škoda Auto a kolínská TPCA. Investici v Nošovicích pak chystá jihokorejská společnost Hyundai, byť její záměry mohou být zpochybněny korupčním skandálem automobilky v Koreji. Zdeněk Tůma upozorňuje, že české země se mohou pochlubit významnou industriální tradicí, a pokud průmysl zůstane silný i do budoucna, bude to pro Česko znamenat komparativní výhodu oproti jiným státům. Investice firem jako TPCA a Hyundai mohou přispět k růstu hrubého domácího produktu a dalšímu vylepšování bilance českého zahraničního obchodu. Na druhé straně guvernér zdůrazňuje, že některé dopady očekávané jihokorejské investice dnes ještě nelze odhadnout. Není jasné, do jaké míry přispěje ke snižování nezaměstnanosti na severní Moravě. Otevřenou otázkou je, jak říká Tůma, i to, zda by Hyundai nabídla nové příležitosti pro české subdodavatele, nebo by se zaměřila spíše na dodávky ze zahraničí.

MMF24

Co když odejdou?

Guvernér ČNB se zamýšlí i nad variantou, že se Hyundai rozhodne v Česku investovat, po čase však přemístí svůj montážní závod do jiné země. Dopady takového rozhodnutí by pak závisely na tom, kolik českých pracovníků bude jihokorejská automobilka zaměstnávat. Spekuluje se o tom, že by za prací do nošovické továrny Hyundai mohli ve větším počtu zamířit Poláci a Slováci. Případný pozdější odchod automobilky do zahraničí by pak paradoxně nemusel mít tak negativní vliv na zaměstnanost přímo v Moravskoslezském kraji.
Tůma v tomto ohledu rozlišuje krátkodobý a dlouhodobý efekt. Kdyby firma Hyundai zaměstnávala větší počet Čechů, byl by to pro region „větší plus“ nyní, ale také „větší minus“ v budoucnosti, pokud by Jihokorejci zamířili jinam. Menší počet zaměstnaných Čechů by pak pochopitelně znamenal „menší plus nyní, ale rovněž menší minus v budoucnu“. Guvernér nicméně předpokládá, že přínos automobilky v příštích pěti až deseti letech by byl určitě pozitivní.

Žádný fatální náraz.

To, že Česko zůstává atraktivní pro zahraniční investory, hodnotí Tůma příznivě také z makroekonomického hlediska. Guvernér dále označil za příjemné překvapení skutečnost, že navzdory dohánění hospodářsky vyspělých zemí Česko nemá problémy se zhoršováním salda běžného účtu platební bilance, i když to v podobných případech bývá obvyklé. Příznivý vývoj je dán úspěšností českého exportu a tedy zlepšováním bilance zahraničního obchodu.
Tomu nebrání ani posilující kurz české koruny. Se zhodnocováním kurzu je nutné vzhledem k hospodářskému dohánění vyspělých zemí nutné počítat i do budoucna, ale Tůma očekává, že by mělo být relativně mírné. Guvernér připouští, že posilování koruny bylo příliš silné v roce 2002 a na přelomu loňského a letošního roku, ale celkově se domnívá, že se ho daří zvládat. „Není to žádný fatální náraz na konkurenceschopnost,“ řekl na brněnské konferenci. V této souvislosti také připomněl jeden z důvodů, který ČNB vede k udržování poměrně nízkých úrokových sazeb. „Zvyšování sazeb by znamenalo rychlé posilování koruny,“ uvedl.
Tůma opakovaně žádal razantnější rozpočtové úspory. Ocenil sice, že bylo dosaženo určité stabilizace veřejných financí díky růstu české ekonomiky, a tedy vyšším příjmům. Ministr financí Bohuslav Sobotka však dle jeho slov nesplnil svůj slib, že stabilizace bude z větší části vycházet ze změn na výdajové straně rozpočtu. „Příznivé období nebylo využito k restrukturalizaci výdajů,“ zdůraznil guvernér ČNB.
V souvislosti s očekávaným příchodem dalších bank, které již působí v Evropské unii, Tůma uvedl, že trh retailového bankovnictví je již do značné míry rozdělen. Dnes je velmi těžké získat větší část tohoto trhu, získání každého nového klienta je za této situace dost drahé. Guvernér nicméně považuje bankovní prostředí za dostatečně konkurenční.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).