Menu Zavřít

Turci zadrželi a obvinili dva Čechy z terorismu

17. 11. 2016
Autor: ČTK

Turecké úřady zadržely na jihovýchodě země dva Čechy, které obvinily z příslušnosti k teroristické organizaci. Zprávu tureckého serveru Daily Sabah dnes potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Informace webu a Černínského paláce se rozcházejí v datu zadržení i v tom, kam se chtěli Češi dostat. Sami zadržení v minulosti hovořili o tom, že se podílejí na činnosti kurdských milic YPG, které bojují proti Islámskému státu a které Ankara považuje za teroristickou organizaci.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas se podle Daily Sabah pokusili překročit hranici ze Sýrie do Turecka a to v oblasti jihovýchodní provincie Şirnak. Následně je Turci za nelegální překročení hranice zadrželi. Podle mluvčí českého ministerstva ale k zadržení došlo při pokusu Čechů překročit hranici z Turecka do Iráku. Provincie Şirnak na jihovýchodě Turecka sousedí s Irákem i se Sýrií.

Podle Daily Sabah byli Češi zadrženi ve středu. Lagronová uvedla, že česká strana má informace o zadrženém muži a ženě od 13. listopadu, kdy u nich Turci údajně při hraniční kontrole našli materiály, které zmiňují kurdské milice YPG.

Turecký zpravodajský server uvedl, že Všelichová a Farkas jsou bojovníky milic syrských Kurdů YPG, které Ankara považuje za teroristy. Turci je podle tohoto zdroje zadrželi při své první operaci proti zahraničním bojovníkům těchto milic.

Odstřelovač a logistička

Farkas, který vystupuje pod přezdívkou Serxwebun Botan, je podle Daily Sabah odstřelovačem. Všelichová s krycím jménem Zelane Botan se stará o logistiku, zdravotní péči a koordinovala také cesty dalších „dobrovolníků-teroristů“ z Evropy do Sýrie, uvedl citovaný turecký zdroj.

Zadržení jsou podle Lagronové stále v provincii Şirnak a česká diplomacie se nyní snaží o jejich deportaci do Česka. Informace o případu má Česko od právníka, kterého dvojice dostala.

„V Turecku platí přísné protiteroristické zákony, které nám zabraňují v kontaktu s nimi (zadrženými), takže se snažíme aspoň o kontakt s jejich tureckým právníkem, který jim byl přidělen,“ uvedla mluvčí.

Lagronová upozornila, že české ministerstvo řešilo podobnou situaci Všelichové už v létě, kdy byla zadržena v Kurdistánu. České úřady se tehdy úspěšně snažily docílit jejího vyhoštění, aby tam neskončila ve vězení.

Žádné tajemství

Farkas a Všelichová se svou pomocí kurdským milicím v Sýrii v minulosti nijak netajili a o své činnosti poskytli českým médiím řadu rozhovorů.

Farkas, který byl údajně členem cizinecké legie a v minulosti pomáhal obětem zemětřesení na Haiti, v dřívějším rozhovoru poskytnutém server Echo24.cz tvrdil, že chce v kurdských oblastech Sýrie pomáhat hlavně dětem. Založil kvůli tomu i humanitární organizaci, do níž vložil výtěžek z prodeje svého majetku. Na svém facebookovém účtu Farkas minulou středu napsal, že se chystá do Rojavy, což je označení pro kurdské oblasti na severu Sýrie.

WT100

Studentka České zemědělské univerzity v Praze Všelichová v rozhovoru poskytnutém v létě iDnes.cz prohlásila, že do severní Sýrie ji zavedla nejprve zvědavost, následně se rozhodla lidem na místě pomáhat. Účastnila se prý i dobývání některých vesnic obsazených IS. Server rovněž napsal, že Všelichová do Sýrie, do Turecka a do Iráku za poslední dva roky vycestovala celkem čtyřikrát.

Milice YPG považuje Turecko za teroristickou organizaci a to mimo jiné proto, že spolupracují s tureckou Stranou kurdských pracujících (PKK), která vede s Ankarou dlouhodobý boj za autonomii kurdských oblastí na jihovýchodě Turecka. PKK řadí mezi teroristické organizace také Evropská unie či USA. Bojovníkům YPG ale Západ v boji proti IS pomáhá.

Čtěte dále:

V Turecku zatkli opoziční politiky. Viní je z podpory terorismu

Erdogan: Trest smrti parlamentem projde a já ho pak podepíšu


  • Našli jste v článku chybu?