Menu Zavřít

Turecká léková trojka v českých rukou

9. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Zentiva

WT100

Zentiva pokračuje v expanzi. V polovině minulého týdne koupila 75 procent akcií turecké farmaceutické firmy Eczacibaşi Generic Pharmaceuticals za 460 milionů eur (zhruba 13 miliard korun), přičemž po uplynutí dvouleté lhůty má Zentiva přednostní právo na odkup zbývajících 25 procent akcií. Dle tržeb je Eczacibaşi třetím největším výrobcem generických léčiv v Turecku. Akvizici ještě musí posvětit turecký antimonopolní úřad a schválit valná hromada Zentivy. Ani v jednom případě se však nepočítá s těžkostmi.
„Akvizici hodnotíme pozitivně, protože Zentiva zaplatila za Eczacibaşi 13,7násobek zisku EBITDA. Takové ocenění hodnotíme jako odpovídající, neboť Turecko nabízí možnost vysokého růstu,“ konstatovala společnost Atlantik finanční trhy. A sama největší česká farmaceutická firma k tomu dodává: „Chceme se v budoucnu stát největším producentem generických léčiv v Turecku.“
Díky Zentivě má Česko nový rekord ve výši investice české firmy v zahraničí. Až dosud jej držel ČEZ, který loni za nákup dvou tepelných elektráren v Polsku utratil zhruba jedenáct miliard korun. Nové maximum nyní odpovídá částce o dvě miliardy korun vyšší.
Zentiva uvedla, že nákup tureckých akcií je součástí plánu stát se vedoucí firmou v oboru produkce generických léčiv ve střední a východní Evropě. Již dnes patří společnost do první pětky mezi producenty v regionu. Předloni Zentiva ovládla za pět miliard korun rumunský Sicomed, před čtyřmi lety koupila slovenskou Slovakofarmu.
Celkové konsolidované tržby Zentivy loni dosáhly 14 miliard korun, což je v meziročním srovnání o 18,3 procenta více. Meziročně vzrostl i čistý zisk společnosti - o 17,3 procenta na loňských 2,2 miliardy korun. Zveřejněné hospodářské výsledky ekonomové hodnotí jako mírně nad očekáváním trhu.

  • Našli jste v článku chybu?