Menu Zavřít

Turecké Side: Tady randila Kleopatra

29. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Místo na mapě

Kdysi tu něžně vzdychali jeden římský císař a Egypťanka, jež kvůli svým láskám vstoupila do dějin. Pro Kleopatru a Marka Antonia, kteří randili na pláži lemující západní okraj města, nebyla krása Side ničím, o čem by nevěděli. Proto se tam i scházeli, stejně jako to po jejich vzoru dodnes činí cvrlikající páry tureckých novomanželů v líbánkách.
Kdysi tady ale zněl také pláč a svistot karabáčů z ostré kůže nilských hrochů. To když připlula další triéra s otroky, neboť otrokářství založilo prosperitu města.
Dnes se místy, kde si urozený pár užíval soukromí a kde se otroci potáceli pod těžkými jhy, valí zástupy turistů. Přestože se podřídilo jejich zájmům a vkusu, Side neztratilo nic z pověsti asi nejkrásnějšího místa turecké Riviéry, pásu pobřeží na jižním podbřišku země.
Side má skoro všechno: písečné pláže, antické zříceniny, turecké ulice a romantickou atmosféru Orientu, kterou nezničila ani falešná trička adidas v každém třetím obchodě. Ulicemi voní kebab a pikantní jídla z restaurací, jejichž náhončí turisty lákají na každém kroku tak dovedně, že slovo „vlezlost“ napadne málokoho. Do toho zní orientální pop z mnoha krámů, hukot ventilátorů, a má-li příchozí štěstí na správnou hodinu, i magnetofonový záznam hlasu muezzina. Před obchody lelkují prodavači a sledují turisty, neboť k jejich trikům patří, že z hovoru kolemjdoucích pochytí jejich národnost a pak použijí několik slov, jež znají, aby přitáhli zájem.
Kdo už se nechá do krámu vtáhnout, měl by smlouvat jako o život a přidat třeba i předstírané odchody. Je to jednak dobrý zážitek, jednak po čtvrthodině s překvapením zjistí, že cena klesla tak strašně nízko, že vyhlédnuté zboží nemá takovou hodnotu, aby stálo za tolik námahy.
Protože jednou z předností Side je i jeho titěrnost, to všechno se odehrává uvnitř starých městských hradeb, v obdélníku dvě stě krát pět set metrů. Tam lze objevit vše, co je v Side k vidění. To nejpodstatnější podél hlavní ulice, jež jako páteř prochází městem zhruba od severu k jihu. Nelze ji zaměnit, protože ji lemují antické sloupy. Z ní lze odbíhat doprava - tam jsou zbytky akvaduktu a římských lázní, nebo doleva - tam jsou zříceniny byzantské baziliky, bývalé radnice a několika domů.
Ale to není nic proti druhé největší památce Side, amfiteátru, jenž s patnácti tisíci diváckými místy patřil k největším v Malé Asii. A úplně na konci města, nad maličkým přístavem, vhodným opravdu jen pro malé lodě rybářů a otrokářské galéry s plochým dnem, najdete to nejpůsobivější: Apollonův chrám a Athénin chrám, postavené ve druhém století po Kristu. Můžete si tam posedět, hledět střídavě na moře, zapadající slunce a zlatem zalité sloupy chrámů, popíjet kolu s ledem, držet za ruku svou Kleopatru či Marka Antonia a říkat si… Co asi?

  • Našli jste v článku chybu?