Menu Zavřít

Turecko dokončilo 560 kilometrů dlouhou zeď na hranici se Sýrií

11. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Turecko dokončilo stavbu tři metry vysoké a téměř 560 kilometrů dlouhé zdi na své hranici se Sýrií. Informovalo o tom dnes turecké ministerstvo obrany na svém twitterovém účtu. Bariéra má chránit Turecko zejména před teroristy, ale též zabránit nekontrolované migraci. Ochránci lidských práv zeď kritizují, protože podle nich brání ve vstupu i syrských rodinám prchajícím před občanskou válkou.

Ankara byla v minulosti také Západem kritizována, že přes turecko-syrskou hranici proudí do Sýrie džihádisté, kteří se tam připojují k teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Turecko začalo s výstavbou zdi na své asi 911 kilomerů dlouhé hranici se Sýrií v roce 2014, už předtím proti tomuto záměru vlády protestovaly stovky lidí v příhraničním regionu. Tato oblast na jihovýchodě Turecka a na severu Sýrie je hojně obydlena Kurdy, z nichž řada má příbuzné na obou stranách hranice. Nově dokončená bariéra je podle agentury DPA sestavena z montovaných částí, takže může být kdykoli rozebrána.

Turecko uzavřelo své hranice se Sýrii loni v únoru. Reagovalo tak na výrazný nárůst počtu běženců ze Sýrie kvůli ofenzivě v syrském městě Halab. Poté začala Ankara do země pouštět jen nemocné a zraněné. Od začátku občanské války v Sýrii v roce 2011 už Turecko přijalo téměř tři miliony syrských uprchlíků.

WT100


Přečtěte si o Turecku esej Luboše Hegera:

Esej: Tluče Turek Turka

 Tluče Turek Turka - ilustrace


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).