Menu Zavřít

Turismus v Nepálu klesl kvůli otřesům o třetinu. Zpět se vrací pomalu

19. 4. 2016
Autor: Shutterstock

Turistický průmysl v Nepálu, který před rokem zasáhlo silné zemětřesení, se stále jen pomalu vzpamatovává. Ničivé otřesy připravily o život více než osm tisíc lidí, další tisíce zůstali bez domova. Zemi, pro kterou je turistický byznys zásadním zdrojem příjmů, citelně zasáhl i pokles počtu návštěvníků.

Neblahý trend je jasně viditelný například na palácových náměstích v metropoli Káthmándú, kam proudí mnohem méně návštěvníků. Podle místních se počet turistů propadl nejméně o třetinu, uvedl zpravodajský server BBC News. Památky navíc stále připomínají spíše ruiny. Mnoho firem, které žijí z turismu, si pro záchranu svého byznysu muselo vzít velké vládní půjčky. A nyní se bojí bankrotu.

Nepál přitom čelí i dalším výzvám. Velké investice bude potřeba nasměrovat třeba do obnovy poničených cest. K tomu všemu se přidaly spory mezi Nepálem a Indií, které vyústily v šest měsíců trvající omezení obchodu.

Ceny základních položek zhruba trojnásobně podražily

„Ceny základních položek zhruba trojnásobně podražily, museli jsme si je obstarat na černém trhu,“ popsal BBC Chhiring Gurung, který se živí jako turistický průvodce.

CIF24

Velmi tichá bude zřejmě letos i lezecká sezóna v Himalájích. Podle nepálských úřadů získalo prozatím povolení k výstupu na Mt. Everest 279 horolezců, což je nejnižší číslo od roku 2011, uvedl server The Washington Post.

„Myslím, že mnoho lidí si bere roční pauzu a čeká, co se bude dít,“ popsal serveru průvodce, který přežil loňské zemětřesení, Adrian Ballinger. „Stále vidím velký zájem o Everest,“ doplnil ale s tím, že tak lákavá je osmitisícovka i kvůli podstupovanému riziku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).