Menu Zavřít

Turistický byznys hlásí ztráty půl miliardy, stát slibuje pomoc

28. 4. 2010
Autor: profit

Tuzemské cestovní kanceláře a hotely vyčíslily ztráty z přerušení cest kvůli výbuchu sopky na Islandu na půl miliardy korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) jim slibuje státní pomoc.

Autor: Airliners.net

CIF24

MMR bude údajně žádat ze státního rozpočtu i EU na škody stovky milionů korun. Obě strany se dohodly, že příslušné asociace připraví mechanizmus pro rozdělení peněz. Úřad se bude rovněž snažit povzbudit cestovní ruch pro druhou polovinu roku reklamní kampaní. „Naše asociace vítá zájem státu o podporu cestovního ruchu, jelikož například jen v Praze má příjem z cestovního ruchu cca 100 tisíc osob v produktivním věku.“ uvedl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Podle předsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Viliama Sivka cestovní kanceláře se nemohly proti sopečným škodám pojistit, neboť s přírodní pohromou takového rozsahu prý komerční pojištění nepočítá. Islandský vulkán způsobil omezení v letecké dopravě včetně uzavření letiště Ruzyně na několik dní na přelomu předminulého a minulého týdne.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).