Menu Zavřít

Turkmenistán: země, kde zubař staví mramorové paláce za plynové jüany

19. 8. 2014
Autor: E15 - Saša Blau

Turkmenistán svou atmosférou ze všeho nejvíce připomíná jakousi pohádku o zakletém království, ve kterém se dějí divné věci. Návštěva této bizarní postsovětské země poskytuje útěchu, že na světě ještě existují neprobádaná místa.

Když ale nahlédneme pod přitažlivou vrstvu exotického absurdistánu, uvidíme izolovaný stát s autoritářským režimem, kde se lidem nežije dvakrát dobře.

Většinu povrchu Turkmenistánu zabírají pouště Karakum a Kyzylkum, pod kterými se skrývají velké zásoby ropy, a hlavně plynu. Třetina čínského plynu pochází právě z Turkmenistánu. Za čínské jüany místní vláda nechává stavět okázalé paláce a domy z mramoru a zlata, které po dostavění zejí prázdnotou.

Těží z toho turecké firmy, jež staví většinu projektů. Obyvatelstvo žije převážně v bídě, ale svého diktátora Gurbangulu Berdimuhamedova, bývalého zubaře, milují. Mají totiž zadarmo vodu i benzin. A většinou nemohou cestovat, takže svoji situaci nemají s čím srovnat. Ne nadarmo se Turkmenistánu přezdívá Severní Korea Střední Asie.


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Turkmenistán začal stavět nový přístav pro vývoz ropy a plynu

Kam turisté nejezdí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).