Menu Zavřít

Tušek z Tachles: Startupový David poráží globální goliáše. Proč a jak se Izrael stal technologickou velmocí?

29. 5. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Tachles VC
(KOMENTÁŘ) Ač se Izrael od loňského října nachází ve válce s teroristickým hnutím Hamás a jeho ekonomika zažívá jedno z nejtěžších období za poslední dobu, minimálně jedno mu upřít nelze. I díky svému propracovanému startupovému ekosystému židovská země nadále patří mezi největší technologické velmoci na světě. Čím to je? A proč se vyplatí do zdejších startupů investovat? Na to se ve svém komentáři pro Euro.cz snaží odpovědět managing partner venture kapitálového fondu Tachles Karel Tušek.

Každý někdy použil USB disk. Možná jste se vyhnuli dopravní zácpě díky aplikaci Waze. A možná vás lékař vyšetřil pomocí miniaturní kamery v kapsli PillCam. Všechny tyto inovace mají jedno společné – přišly z Izraele, země, která se za poslední roky stala doslova zemí zaslíbenou pro inovátory a technology. A startupy.

Právě startupy, tedy rychle rostoucí malé firmy, se totiž v židovské zemi staly jedním z nejdůležitějších motorů místní ekonomiky. Dnes tyto společnosti zaměřené především na vývoj umělé inteligence, cloudových technologií, kybernetického zabezpečení, biotechnologií a dalších inovací stojí za více než 60 procenty tamního ekonomického růstu. Důvodů, proč se tak děje, je přitom podle mého názoru hned několik.

Chuť podnikat

Tah na bránu, dravost a touha přemýšlet ve velkém jsou faktory, které Izraelcům rozhodně nejsou cizí. Mají je přirozeně v krvi a do budování startupů tyto vlastnosti viditelně promítají. Koneckonců, ne nadarmo se v počtu Nobelových cen na osobu dlouhodobě drží na prvním místě. Osobně jsem si všiml ale i jiného způsobu, jakým hledí na chyby.

Inovace v maloobchodě zaostávají, vyplývá z globálního průzkumu. Pro uspokojení zákazníků a konkurenceschopnost jsou přitom stěžejní
Přečtěte si také:

Inovace v maloobchodě zaostávají, vyplývá z globálního průzkumu. Pro uspokojení zákazníků a konkurenceschopnost jsou přitom stěžejní

Zatímco v Evropě máme tendenci přistupovat k nim jako k riziku, Izraelci jsou vůči selhání mnohem tolerantnější a berou ho jako něco, z čeho se mohou učit. Mimochodem, pokud v Izraeli na otázku, kolikrát jste zkrachovali, než vám bylo 30 let, odpovíte, že ani jednou, s největší pravděpodobností uslyšíte, že jste se asi málo snažili.

Ke zdravému startupovému prostředí přispívá i to, jakým způsobem funguje celý „koloběh“ firem. Je běžné, že úspěšní izraelští zakladatelé firem a i samotné izraelské firmy přirozeně pomáhají začínajícím, vrací jim nabytý kapitál, zkušenosti a motivují další podnikatele, aby do inovátorského rychlíku také naskočili. Podobným vývojem prošla například globálně úspěšná společnost Check Point.

Adaptace na změny

Už od svého vzniku byl Izrael nucen rychle reagovat na nenadálé situace. Desetiletí válečných konfliktů a život v permanentní hrozbě naučil Izraelce se rychle adaptovat, což se promítlo i do technologického vývoje. Obranyschopnost i nedostatek přírodních zdrojů tlačí Izraelce do vývoje inovací, které jim pomáhají těmto problémům čelit a být před svými nepřáteli vždy o krok napřed.

Neházet klacky pod nohy

U nás jsou to především venture kapitálové fondy, které financují rizikové projekty. V Izraeli se je však nebojí podpořit přímo stát. Role vlády zejména skrze Izraelskou inovační autoritu (IIA) je v podpoře místní startupové komunity naprosto zásadní – nejenže do firem neváhá vložit své zdroje, ale firmy v raných fázích daňově zvýhodňuje, láká do regionu externí podnikatele speciálními vízy nebo vzdělává místní startupovou komunitu v inkubátorech a dalších programech. Svůj vliv má také dlouhodobá podpora technologického vzdělání a pomoc v krizi. Když se Izrael po 7. říjnu ocitl uprostřed válečného konfliktu a stovky tisíc Izraelců byly v horizontu jednotek dnů povolány do armády, stát firmám s omezenou pracovní silou ihned pomohl.

Staněk z Purple Ventures: Má-li se česká společnost někam posunout, musí bohatí namísto investic do nemovitostí dát víc peněz startupům
Přečtěte si také:

Staněk z Purple Ventures: Má-li se česká společnost někam posunout, musí bohatí namísto investic do nemovitostí dát víc peněz startupům

Čelit globální konkurenci

V přírodě platí, že rychlejší přežije – a v byznysu tomu není jinak. Právě rychlost vývoje inovací a schopnost dostat je okamžitě na trh je silnou stránkou izraelských startupů. Tím je i díky historickým vazbám a stále početným komunitám obvykle trh americký. Globální „goliášové“ jako Amazon, Google, IBM, CISCO a další typičtí akvizitoři v regionu se s agilní izraelskou konkurencí často raději vypořádají tak, že ji koupí, než aby se jí vyrovnali na trhu. Úspěšné exity pak plodí sériové podnikatele, kteří se pouštějí do nových projektů.

EBF24

Lákání investorů

Byznysové úspěchy v regionu pochopitelně nemotivují jen další podnikatele, ale i investory. Ti brzy pochopili, že funkční startupový ekosystém dovede jejich prostředky velmi slušně zhodnotit. To potvrzuje objem venture kapitálových transakcí, který se netenčí ani přes probíhající válečný konflikt. Řeč je především o zahraničních investorech a fondech – ti totiž z celkového počtu aktivních venture kapitálových fondů tvoří více než 95 procent.

V izraelské startupy jsme si za téměř deset let vybudovali silnou důvěru i my v Tachles. Čtvrtá průmyslová revoluce hnaná AI je za dveřmi a kde jinde být v jádru dění než v Izraeli, jednom z nejrozvinutějších inovačních ekosystémů na světě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).