O pětinu na 438 tisíc hektolitrů klesla loni podle předběžných čísel domácí výroba vín. "Důvodem byla hlavně nižší sklizeň hroznů, na níž se podepsaly choroby způsobené zejména deštivým počasím v létě," řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Kvalita loňského ročníku ale podle něj byla špičková.
Tuzemská výroba vín pokrývá rostoucí domácí spotřebu asi z necelých 40 procent Za hlavní problém v současnosti považující domácí vinaři příliv levných dovozů (podrobněji v Profitu č. 50/2005).
Vinaři loni podle Půčka vykázali průměrný výnos kolem 4,6 tuny hroznů z hektaru, zatímco dlouhodobý průměr je kolem 5,8 tuny. „Například v Rakousku je produkce mnohem intenzivnější a sklízejí tam devět tun z hektaru, v Německu až 12 tun,“ podotkl Půček.
Loni činila spotřeba vína na obyvatele asi 17 litrů proti 15 litrům v půli devadesátých let. Průměr EU je ale zhruba 30 až 32 litrů na osobu.
OBCHOD S VÍNEM
(v milionech korun)
Rok Dovoz do ČR Vývoz z ČR
2005 2541 136
2004 2331 123
2003 1647 110
2002 1478 106
2001 1325 79
2000 1034 91
Pramen: ČSÚ