Menu Zavřít

Tuzemský rum rakouský

23. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Marketing

PRAHA (flp, hns) - Zatímco se čeští vyjednavači neúspěšně snažili dohodnout výjimku na další existenci názvu Tuzemský rum pro oblíbenou lihovinu vyráběnou z brambor, zvolila rakouská odnož firmy Stock postup zcela opačný. Než by Rakušané hledali pro chuť populární kořalky nový název, upravili starou chuť tak, aby odpovídala bruselským požadavkům. Inlander Rum (Rum tuzemský – označení, které Češi od dunajského mocnářství převzali už za časů Marie Terezie), totiž chutná stejně „bramborově“ jako lihovina, jež v České republice nesla do konce minulého roku tradiční název. Nápoj známý pod obchodní značkou Mautner přizpůsobili ve Stocku nárokům Evropské unie, která pod názvem Rum uznává pouze lihovinu vyrobenou z cukrové třtiny, nikoli z brambor či obilí. Vídeňská firma dosáhne známé chuti - ta je nerozeznatelná od našeho současného Tuzemáku - rumovou esencí. Výrobní postup nápoje komentoval pro týdeník EURO manažer výroby Karl Mayr z vídeňské pobočky společnosti Eckes Stock International: „Místní Tuzemský rum se musí vyrábět výhradně z melasy, která se destiluje z cukrové třtiny.“ Jak Mayr dodal, k naplnění významu slova „Inlander“ dochází tím, že se všechny fáze určující podstatné vlastnosti rumu včetně destilace melasy odehrávají v Rakousku. Zatímco Vídenští v tradici tuzemského rumu pokračují, v České republice jsou dny nápoje se vžitým označením sečteny. Český Tuzemský rum lze vyskladňovat do poloviny roku letošního roku, a i když doba, po kterou smí již vyrobená lihovina ležet na pultech, není omezena vzhledem k vysoké obrátkovosti produktu, v příštím roce už zřejmě v obchodech žádný Tuzemský rum nebude.

  • Našli jste v článku chybu?