Menu Zavřít

Tvrdé probuzení

28. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Pohár Espirito Santo Trophy putuje do Švédska

KL24

Nejméně o další dva roky se odkládá průnik našich děvčat mezi amatérskou světovou elitu. Závěrečným bojům světového šampionátu v Portoriku přihlížely Zuzana Mašínová, Petra Kvídová a Lucie Šarochová jen z „kosmické“ vzdálenosti konečného 35. místa, děleného (T35) se Slovenskem. Jejich výkon 647/+71 stačil na reprezentantky Turecka či Chorvatska, ale daleko před nimi skončily například týmy Německa (T9), Belgie (T14) nebo Rakouska (T20). Soutěž o pohárovou trofej Espirito Santo Trophy vyhrálo v konkurenci 47 startujících družstev Švédsko (567/-9). „Je to pro naši zemi a jeho golfový program velmi slavný den. Nemohlo to dopadnout lépe. Děvčata byla úžasná, udržela koncentraci. Velmi to na mě zapůsobilo,“ řekla švédská kapitánka Birgitta Ljung. O druhou a třetí příčku se podělily USA s Kanadou (570/-9). Obhájkyně titulu, ženy Austrálie, obsadily po výkonu 597/+21 až šestnácté místo.
Na nejvýznamnější událost amatérského golfu, pořádanou každé dva roky, přitom náš trojlístek odjížděl s poměrně optimistickou náladou. Z úst lídra týmu, Zuzany Mašínové, dokonce díky euforii z nedávno získaného titulu mezinárodní mistryně Řecka zaznělo „Top 10“. Jenže české naděje na výborný výsledek (cílem bylo umístění v lepší polovině) se začaly rozplývat už po prvním kole. Ve výsledkové listině individuálního hodnocení 141 hráček se jména našich reprezentantek objevila až v samém závěru první a na začátku druhé stovky. Ani jedna bohužel nepoznala pocit dobrého dne plného berdíků až do samého konce šampionátu. Nejvíce se na výborně připravených hřištích River a Ocean dařilo Zuzaně Mašínové (84, 87, 76, 76, celkem 323/+35, T95), pak Petře Kvídové (81, 83, 81, 81, T101) a na děleném 113. místě skončila Lucie Šarochová (85, 88, 89, 79, 341/+53).
„Je to v hlavě,“ svěřila se nám krátce po příletu Zuzana Mašínová. „Platíme za nervozitu, nevyhranost, neudržení koncentrace… Nebylo mi nic platné, že jsem třeba drivy měla delší než sedmnáctiletá Julietta Granada z Paraguaye, která vyhrála individuální žebříček. Na rozdíl ode mě všechno sázela ze vzdálenosti kolem 160 metrů bezpečně na green a vyvarovala se jakýchkoli výkyvů. To já jsem si dokonce zapsala během třetího dne hrůzných devět na třetí, pětiparové jamce.“
Po skončení ženského mistrovství začala Eisenhower Trophy, mužská část šampionátu. Cílem družstva ve složení Petr Nič, Roman Svoboda a Martin Peterka je skončit v první polovině ze 68 přihlášených družstev, velkým úspěchem by bylo umístění do 25. místa.

  • Našli jste v článku chybu?