Menu Zavřít

Týden za jedenáct vteřin

14. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Aleš Bartůněk

Server System 360 (S/360), pojmenovaný podle hodnoty stupňů kružnice, uvedla americká IT společnost IBM na trh před 40 lety. Společnost tehdy na projekt nového typu mainframe neboli centrálního počítače najala přes 60 tisíc zaměstnanců a do jeho uskutečnění investovala pět miliard dolarů. O současnosti i budoucnosti mainframe, operačním systému Linux a českém trhu s výpočetní technikou hovořil týdeník EURO s generálním ředitelem českého IBM Alešem Bartůňkem.

EURO: Co tehdy přinesl S/360 nového? BARTŮNĚK: System 360 nebyl prvním sálovým počítačem, ale byl převratný z hlediska architektury, operačního systému a svých vlastností. Předtím existovaly jen specializované počítače buď na vědecko-technické výpočty, nebo na hromadné zpracování dat. IBM S/360 spojoval obě tyto oblasti dohromady. Navíc měl řadu unikátních vlastností: zaručoval přenositelnost aplikací – jako první počítač zabezpečoval kompatibilitu jak dozadu, tak dopředu. Na dnešních mainframech, nástupcích S/360, tak například můžete spustit aplikace z roku 1964. Dalším novým prvkem byla modularita systému – k centrálnímu počítači existovala bohatá stavebnice více než 40 periferních zařízení, která bylo podle potřeby možné dokupovat a připojovat. Při konstrukci S/360 byly také poprvé použity integrované obvody.

EURO: Jak si vysvětlujete, že mainframe přežil nástup minipočítačů? Před necelými deseti lety jej novináři označili za mrtvý, proč tedy IBM pokračuje ve vývoji dalších počítačů tohoto typu? BARTŮNĚK: S tvrzením, že mainframe je mrtvý, nesouhlasím a určitě by nesouhlasili ani naši zákazníci. Tehdy se však skutečně tvrdilo, že éra sálových počítačů skončí. Uživatelé byli okouzleni Unixem, osobními počítači, přišel Microsoft se svými Windows, docházelo k distribuovanému zpracování dat. V současnosti, kdy již není problém s propustností sítí a centrální počítače dokážou zpracovávat obrovská množství dat v relativně krátkém čase, se firmy opět vrací k centralizaci svých informačních systémů. Ona totiž zaručuje vyšší bezpečnost – data jsou uložena v jednom místě a jsou zálohovaná. Navíc centrální držba dat umožňuje efektivní zpracovávání jakýchkoliv analýz včetně použití moderních databázových technologií. Zrcadlení mainframů také minimalizuje pravděpodobnost výpadku systému a v neposlední řadě je výstavba centralizovaných výpočetních systémů jednodušší a nákladově výhodnější než systémů distribuovaných.

EURO: V čem se liší nové modely mainframe IBM od původního S/360? Jsou používané i v Česku? BARTŮNĚK: V architektuře k žádným zásadním posunům nedošlo. Závratně naopak rostla výkonnost mainframe - úlohu, kterou server S/360 zpracovával v režimu 24×7 celý týden, zvládne nynější 32procesorový model z990 během jedenácti vteřin. Na rozdíl od původního S/360 se však IBM v současné době přiklání k otevřeným systémům. Otevřenost mám na mysli jak v oblasti hardware, tak software. IBM má dnes celkem čtyři serverové řady. Mainframe jsou označovány písmenem z, což znamená „zero downtime“ nebo „zero-outage“ neboli nulový výpadek. V Česku se používají naše mainframe v řadě oborů bankami počínaje, přes rezervační systémy aerolinií až po systémy velkých průmyslových podniků.

EURO: IBM věnuje velkou pozornost také operačnímu systému Linux, kolik prostředků na jeho podporu ročně vydává? BARTŮNĚK: Naše společnost ročně utratí za výzkum a vývoj zhruba pět miliard amerických dolarů, z toho jde jedna miliarda do systému Linux, který patří k prioritám i české pobočky. Doporučujeme jej například do internetových a intranetových aplikací. Jeho atraktivnost dokazují statistiky, podle analytiků IDC zaznamenal prodej hardware s Linuxem v roce 2002 ve východní Evropě nárůst o téměř 80 procent v hodnotovém vyjádření.

WT100

EURO: Rozmach zažívají i identifikační technologie, například Spojené státy začaly snímat otisky prstů všem žadatelům o víza… BARTŮNĚK: IBM věnuje těmto technologiím nemalou pozornost. Například nabízíme zabezpečený přístup k notebookům prostřednictvím snímače palce, pracujeme na snímání oční pupily, zabýváme se analýzou hlasu. Tyto technologie mají velkou perspektivu jako součást bezpečnostních opatření, v případě rozpoznávání hlasu se nabízí aplikace v komunikaci s mobilními telefony, v automatických call-centrech nebo hlasové interakci s počítačem. Česko hraje pro IBM v této oblasti důležitou úlohu, pracuje zde tým patnácti domácích vývojářů zabývající se technologiemi rozpoznávání hlasu a následnými aplikacemi.

EURO: Loni se propadl trh s klasickými desktopy v Česku, naopak rostl prodej notebooků. Bude tento trend pokračovat? BARTŮNĚK: Růst prodeje notebooků na českém trhu bude určitě pokračovat – například Gardner předpokládá pro letošek navýšení o 23 procent. Naopak prodej desktopů bude stagnovat, možná i klesat. Důvodem je sblížení cen notebooků a stolních počítačů. Pro koho je důležitá mobilita, samozřejmě sáhne po notebooku.

  • Našli jste v článku chybu?