Menu Zavřít

Týdenní kampaň připomíná justiční vraždu Milady Horákové

20. 6. 2017
Autor: Milan Vyskočil

Památku zavražděné političky Milady Horákové a dalších obětí komunismu připomíná týdenní kampaň, kterou zahájila platforma Bez komunistů.cz. Vyvrcholí za týden výtvarným happeningem v Praze na Kampě. Zapojit se do ní lze nošením pamětní stužky - konopného provázku jako symbolu oprátky, který je obtočen trikolorou. Budou ji rozdávat dobrovolníci, lidé si ji ale budou moci vyrobit i sami a nosit ji zejména 27. června - v den 67. výročí popravy Horákové.

„To je poselství těchto provázků s trikolorou - abychom symbolicky se propojili a připomínali události, které bychom byli rádi, aby se už nikdy neopakovali,“ uvedla iniciátorka akce, zakladatelka sítě mateřských center v České republice Rut Kolínská.

Europoslanec a předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil poukázal na tragédii politických procesů v 50. letech minulého století, kdy nevinné odsuzovala komunistická justice k mnohaletým žalářům i k trestu smrti. „Bez připomínání historie jsme odkázáni historii prožívat znovu,“ prohlásil.


Přečtěte si o aktuálním díle severokorejského režimu, jemuž čeští komunisté posílají zdravice:

Zemřel mladý Američan, kterého Severokorejci propustili v kómatu

 Americký student Otto Warmbier, který byl zatčen v KLDR kvůli pokusu o odcizení politického plakátu


V Museu Kampa a na přilehlé náplavce se bude 27. června večer konat výtvarný happening s názvem Světlo pro Miladu Horákovou, uvedl Petr Marek z platformy Bez komunistů.cz. Příchozí budou moci mimo jiné zapálit svíčky za oběti komunismu. Kromě toho platforma chystá besedy a další akce. O den dříve se na hřbitově v pražských Ďáblicích bude konat pietní shromáždění na místě, kde byli zabití odpůrci totalitních režimů pohřbíváni do masových hrobů.

Kampaň s názvem Jdu s hlavou vztyčenou odkazuje na slova Horákové v dopise napsaném v den její popravy - 27. června 1950. Poslankyni Horákovou justice zavraždila na základě vykonstruovaného spiknutí a velezradu. Byla jedinou českou ženou popravenou při politických procesech v 50. letech. Pro svou neústupnost během svého soudního jednání se stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany.

CIF24

Komunisté justiční vraždu opoziční političky dodnes bagatelizují. Poslankyně KSČM Marta Semelová v pořadu ČT24 Hyde Park zpochybnila, že výpověď Milady Horákové byla vynucená. Bagatelizovala také represivní funkci Státní bezpečnosti. Za politické vězně se podle ní označují lidé, kteří byli vězněni za běžnou kriminální činnost. Komunisty skandální výroky jejich poslankyně nijak nepohoršily.

Přečtěte si o situaci Kremlu:

Už nemá co nabídnout? Ruská média a politologové hodnotí Putinovu debatu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).