Menu Zavřít

Type-R přijíždí

12. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Sportovní verze třídveřového modelu Civic

ebf - tip - debata

Honda začala dodávat na český trh sportovní verzi třídveřového modelu Civic s označením Type-R. Vůz vyráběný v britské továrně Hondy ve Swindonu byl v Evropě poprvé představen na loňském ženevském autosalonu. Sériová výroba tohoto modelu byla zahájena na podzim loňského roku. Nový Civic kráčí ve šlépějích sportovních vozů Integra Type-R a Accord Type-R.
O pohon vozu se stará nový dvoulitrový motor s vyspělou technologií DOHC i-VTEC, která se již osvědčila u modelu Honda Stream. Díky jejímu použití v modelu Civic Type-R se výkon zvýšil na 200 koní (147 kW) při 7400 ot./min., s maximálním kroutícím momentem 196 Nm při 5900 ot./min.
Motor je doplněn novou šestistupňovou ručně řazenou převodovkou, jejíž řadicí páka je umístěna stejně jako u pětidveřové verze na přístrojové desce. Krátké zpřevodování jednotlivých stupňů zajišťuje, že otáčky motoru zůstávají při akceleraci stále v rozsahu maximálního kroutícího momentu motoru, zatímco synchrony s vysokou účinností a vysoce účinný řadicí mechanismus umožňují mimořádně rychlé a přesné řazení. Type-R vyjde na 809 000 korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).