Menu Zavřít

U Hradu demonstrovali proti populismu a Zemanovi stovky lidí

17. 11. 2016
Autor: ČTK

Stovky lidí se sešly dnes odpoledne na Hradčanském náměstí v Praze, kam organizátoři svolali shromáždění proti populismu a proti politice prezidenta Miloše Zemana. Po projevech řečníků se účastníci vydali průvodem na Václavské náměstí, kde se koná koncert na oslavu svátku Dne boje za svobodu a demokracii.

Na shromáždění s názvem Nezapomínáme! se objevily transparenty s nápisy „Tahle země patří všem“, zřejmě jako reakce na jeden ze Zemanových projevů, v němž v souvislosti s migrační krizí konstatoval opak, „Nechceme další totalitu“, „Nechci prezidenta lháře“, „Lžeman“ nebo i velké červené trenýrky odkazující evidentně na akci skupiny Ztohoven, jejíž členové je vyvěsili na Hradě místo prezidentské standarty.

Mnozí lidé měli stejně jako při takzvané sametové revoluci v roce 1989 připnuté na oblečení české trikolory. Nad hlavami shromážděných vlály i vlajky Evropské unie, Severoatlantické aliance a Tibetu.

Sledujte průběh oslav 17. listopadu ONLINE

Filosof Daniel Kroupa a Petr Riesel, jenž prošel terezínským koncentračním táborem, se v projevech mimo jiné pozastavili nad aktuálním návrhem skupiny poslanců v čele se Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) na obnovu trestnosti veřejného hanobení prezidenta. „Připomněli situaci, která před 27 lety zdvihla tuto společnost,“ řekl Kroupa.

Riesel mluvil také o tom, že zmizela euforie sametové revoluce a k volbám nyní chodí vesměs všichni komunisté a frustrovaní skeptici, na rozdíl od od ostatních lidí. „Hrdinství chartistů a disidentů je znevažováno,“ řekl.

Před shromážděnými lidmi vystoupili i literární historik Martin C. Putna, předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo kněz Ladislav Heryán.

KL24

Prezident Zeman se letošních veřejných oslav svátku 17. listopadu neúčastní a není ani na Pražském hradě. Dnešek tráví na zámku v Lánech.

Na Václavské náměstí došli účastníci akce přes Mánesův most, Malé náměstí a Jungmannovu ulici Vodičkovou ulicí. Po cestě skandovali hesla „Česko patří na západ“, Miloše do koše“, „Na Hradě je Rusák“ nebo „My nejsme Čína“. Průvod doprovázeli policisté včetně takzvaných těžkooděnců. Žádný incident podle dostupných informací nenastal.

Čtěte dále:

MacDonagh-Pajerová: Mladí dnes mají problém vyznat se v tom, co je důležité

Volte strany, nikoli „rodinnou firmu“, vyzval Pithart na Albertově


  • Našli jste v článku chybu?