Menu Zavřít

U nás v Petříkově

6. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Premiérova snaha o dosažení spekulativního zisku naráží na vůli obce

Při cestě autem z Prahy po dálnici odbočíte na patnáctém kilometru (exit Všechromy) a budete pokračovat další necelé čtyři kilometry přes Velké Popovice směrem na Štiřín. Nepojedete až ke známému zámeckému hotelu, ale zastavíte ještě před odbočkou na Petříkov. Hektarový kus pole vpravo nad silnicí v sousedství lesa (přesná výměra 10 400 m2) patří Šárce Grossové. Manželka premiéra mírně svažitý pozemek lichoběžníkovitého tvaru koupila v pondělí 2. července 2001 od Libora Dlabala z Velkých Popovic za rovných 400 tisíc korun. Zaplatila mu v hotovosti při podpisu smlouvy, a to v Benešově. Její choť měl jiné starosti, alespoň zdánlivě. Ten den zasedala Zemanova vláda a Stanislav Gross jako ministr vnitra na jednání předložil materiál věnovaný legální a nelegální migraci, integraci cizinců a azylantů. Nemohl tušit, že manželčiny realitní obchody budou jednou předmětem podstatně většího veřejného zájmu než jeho migrační politika.

Unie s tím nesouvisí.

Letos 10. února, interpelován poslancem Miroslavem Benešem (ODS), k tomu premiér ve sněmovně uvedl: “…Je to zemědělská půda, která byla zakoupena, ano, přiznám se, možná ze spekulativních důvodů, protože jsem předpokládal, že po vstupu do Evropské unie ceny pozemků půjdou nahoru. A co je na tom? Takových lidí byly stovky a tisíce v České republice. Já jsem to zaplatil z řádných, čistých prostředků, respektive moje žena, a uvedli jsme to v dokumentech, ve kterých se to uvést mělo…“ Spekulace ústavního činitele mohla být nenapadnutelná, kdyby byla skutečně spjata jen s očekáváním obecného růstu cen polností po vstupu do Evropské unie, tak to ale v tomto případě být nemohlo. „Cena orné půdy kupované za účelem farmaření se v nejúrodnějších částech republiky pohybuje do 150 tisíc korun za hektar. To je strop. Kdyby nějaký zemědělec zaplatil 400 tisíc, tak při současné míře rentability by se mu investice vracela sto let,“ uvádí Stanislav Němec, předseda Asociace soukromého zemědělství, sám hospodařící na východním okraji Prahy (v obci Radonice).

Stačí přemalovat mapu.

Gross mohl spekulovat na jediné: že obec Petříkov, v jejímž katastrálním území manželčin pozemek leží, změní svůj územní plán tak, aby zemědělský pozemek, nyní obhospodařovaný společností AGRO Jesenice u Prahy, byl v mapách nově zakreslen jako plocha určená pro zástavbu (nejlépe rodinnými domy). Pouze takovéto rozhodnutí obecní samosprávy by mohlo premiérově rodině přinést kýžený zisk (pokud by právě tudy nevedla dálnice D3 či železniční rychlodráha, což je asi nepravděpodobné). A profit ne ledajaký. Vezmeme-li v úvahu, že Šárka Grossová kupovala metr čtvereční v přepočtu za 39 korun, nezasíťované stavební pozemky se v místě dnes prodávají v ceně kolem 900 Kč/m2. Obec Velké Popovice nabízí parcely hned naproti poli Šárky Grossové (přes silnici) v ceně 1550 Kč/m2 (tyto parcely jsou zatím nezasíťované, ale obec se zavázala přípojky vybudovat). Takže sečteno a podtrženo: Kdyby rodina Grossových dokázala prosadit změnu územního plánu a vynětí pozemku ze zemědělského půdního fondu, z následného prodeje by utržila přes devět milionů korun (nezasíťovaný pozemek), či dokonce přes šestnáct milionů (zasíťovaný). Od tohoto výnosu je ale třeba odečíst veškeré náklady, daně a vstupní investici. Pro srovnání výnosů uveďme, že předchozí majitel Libor Dlabal dle údajů v katastru nemovitostí koupil v roce 1999 zmíněný pozemek od restituenta Jiřího Semeráda za 80 tisíc korun.

Parcel máme na deset let.

V zásadě stačí pouze podat žádost o změnu územního plánu na obecní úřad, a pokud zastupitelstvo bude souhlasit a pokud proti nebudou další instituce v časově náročném schvalovacím procesu (klíčovou roli by hrál odbor životního prostředí v Říčanech), z tisícovek mohou být miliony. Jak se ale zdá, Petříkovští o změně plánu, schváleného v roce 2002, neuvažují. „S tím současným lze vydržet až do roku 2015. Samozřejmě dopředu nemohu vyloučit, že se do něj sáhne, ale nemáme to v úmyslu, ač na nás různé realitky tlačí. Je tu dnes asi padesát volných parcel,“ říká starosta Miloš Kačírek. K pozemku Šárky Grossové dodává: „Už předchozí majitel o změnu územního plánu několikrát žádal, ale my s tím nepočítáme. Pozemek je v územním plánu zanesen jako ekologická zeleň, která má oddělovat Petříkov od Velkých Popovic.“ Ovšem už v roce 2006 budou nové komunální volby a je otázkou, zda i v příštím zastupitelstvu převládne názor dnes již šestasedmdesátiletého šéfa obecního úřadu. Pro další rozvoj malinkaté obce, která má jen něco málo přes tři stovky obyvatel a rozpočet kolem 4,5 milionu korun, bude také důležité, zda se jí podaří sehnat dotace na výstavbu vodovodu a kanalizace. Projekty jsou sice hotové, na vodovod je už stavební povolení, na kanalizaci územní rozhodnutí, ale chybějí peníze (náklady výstavby jsou propočítány na 37 milionů korun). „Právě teď budeme předkládat na ministerstvo životního prostředí projekt a žádat o dotace z fondů Evropské unie. Potíž je ale v tom, že prostředky přednostně dostávají větší obce nad 2000 obyvatel. Přesto doufáme, že budeme úspěšní,“ věří starosta Kačírek. Investice manželky premiéra mohou obci i uškodit. Kdyby teď Petříkovu úřady dotaci přiklepli, leckdo v tom může viděl protekci z vládních kruhů. Dobudování chybějících sítí by nepochybně zvýšilo hodnotu všech místních nemovitostí včetně té Grossových (plyn a elektřinu už premiérský pár na hranici pozemku má).

Obdarujte obec.

Existuje recept, jak zastupitele obměkčit a změnu územního plánu prosadit? Určitý návod lze vyčíst z internetové nabídky benešovské Realitní kanceláře Luděk Vencl, v níž Libor Dlabal, který Šárce Grossové pozemek prodával, pracuje jako obchodní zástupce (i proto asi smlouvu podepisovali v Benešově). Kancelář dnes nabízí jiný pozemek v Petříkově, více než šestihektarový, v ceně 490 Kč/m2. Leží sice na opačném okraji vesnice, za rybníkem ve směru na Křížkový Újezdec, ale taktéž jde o ornou půdu a taktéž není v územním plánu. „Srovnávat to ale dost dobře nelze. V tomto případě je zařazení mezi stavební plochy daleko reálnější,“ namítá Libor Dlabal. Jako perspektivní varianty doporučuje realitka kupcům následující dvě:
a) Domluvit se s obecním úřadem na zařazení pozemku do územního plánu s tím, že majitel přispěje obci na výstavbu plynovodu či vodovodu.
b) Počkat pět až deset let, až se zastaví kapacita všech pozemků, dnes již zařazených v územním plánu, protože potom je toto jediný možný směr další výstavby. Realitní kancelář se při prodeji uvedeného šestihektarového pozemku (který rovným dílem vlastní Libor Dlabal, Miloslav Severa z Mirošovic a majitel benešovské realitky Luděk Vencl) na internetu zaštiťuje i názorem zpracovatele územního plánu, který by prý ze svého hlediska jeho zařazení k zástavbě „dokonce uvítal“. Pokud by se kupec našel, současní majitelé z prodeje utrží 31,5 milionu korun (v roce 1999 za ten samý pozemek dle údajů v katastru zaplatili 450 tisíc). Že by i návod pro manžele Grossovi, jak kýženou změnu prosadit? „My ale na nějaké takové domluvy ohledně příspěvků na sítě asi těžko přistoupíme. Nemáme s tím moc dobré zkušenosti,“ varuje starosta Kačírek.

Debyznifikace v procesu.

Stanislav Gross již dříve oznámil, že manželka své podnikání přeruší. K tomu, aby někdo spekuloval s nemovitostmi, ale nemusí být podnikatel. Prodají Grossovi pozemek v Petříkově? Pokud ano, kdy a jakým způsobem? Týdeník EURO minulý týden položil premiérskému páru otázky prostřednictvím vládní mluvčí Věry Duškové. „Záležitosti, které jsou předmětem vašeho dotazu, se nedají vyřešit ze dne na den. Na řešení se ale v současné době pracuje. Až budou tyto procesy ukončeny, budeme vás informovat,“ sdělil tiskový odbor.

Vynuceno tragédií Šárka Grossová nekoupila pozemek u Petříkova zcela náhodně. S Evou Dlabalovou z Velkých Popovic, manželkou předchozího majitele, se znaly z firmy Amway (americká společnost přímého prodeje kosmetiky, vitaminů, přípravků pro péči o tělo a domácnost). Paní Šárka vedla u nich v domě semináře pro dealery. Dlabalovi ale na začátku roku 2001 zasáhla velká rodinná tragédie. „Jedna dcera přišla při autonehodě o život, druhá byla těžce zraněna, “ vzpomíná na osudové okamžiky Libor Dlabal. Manželé se rozhodli pozemek u Petříkova prodat, aby v psychicky vyčerpávající době nemuseli řešit otázku živobytí. Oslovili i ženu tehdejšího ministra vnitra, zda by o nějakém kupci nevěděla, a ona řekla, že pozemek koupí sama. „My to původně koupili kvůli dětem, jako takovou investici do budoucna, nečekali jsme nějaké rychlé zhodnocení, ale okolnosti nás přiměly k prodeji. Kdyby to nekoupila paní Grossová, tak určitě někdo jiný. Bral jsem to tehdy pouze jako obchod,“ řekl Dlabal minulé úterý týdeníku EURO.

EBF24

Předmět spekulace

Petříkov - klidná obec, z níž není daleko do lesa, by mohla být pro řadu pražských rodin, uvažujících o satelitním bydlení, poměrně atraktivní. Služby, které nejsou přímo v místě, najdeme v sousedních Velkých Popovicích. Tam je i známý pivovar a zimní stadion. Přímo u pozemku paní Grossové najdeme autobusovou zastávku, od níž se lze v pravidelných intervalech dostat na stanici metra Opatov. Ve Štiříně, půldruhého kilometru odtud, je golfové hřiště, kousek za Petříkovem ve směru na Radimovice zase známá Horse Academy šéfa reklamní agentury Mark/BBDO Marka Šebesťáka. O kus dál, v Nebřenicích se plánuje výstavba dalšího golfového hřiště v zámeckém areálu. Z Petříkova je blízko na dálnici D1 a za pár let bude i na budovanou D3 a pražský okruh. 3) Nepravda. Stanislav Gross evidentně nemluví pravdu, když říká, že jeho spekulace souvisela se vstupem do Evropské unie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).