Menu Zavřít

U pobřeží Británie roste podmořská stanice jako z bondovky. Podobná základna mohla zachránit lidi z potopené jachty u Sicílie, věří autoři

Dnes
Doba čtení: 3 minuty
  • Britská technologická společnost DEEP postaví u města Bristol podmořskou stanici. Bude tvořena ze stejného materiálu jako rakety SpaceX
  • Podobné základny mohou pomoci při haváriích ponorek, při výzkumu, opravách podmořské infrastruktury i při výcviku potápěčů
  • Projekt by měl být hotový v roce 2027, a pokud vše půjde podle plánu, vzniknou podobné konstrukce i na dalších místech

Studená válka v plném proudu, James Bond v nejlepší formě. Agent 007 se musí postavit šílenému boháči Strombergovi, který se rozhodl pomocí jaderných bomb vyhladit lidstvo z povrchu zemského a pak se odstěhovat na mořské dno do města vyhrazeného pro „nezkaženou“ elitu. Pokud fandíte filmům, nejspíš jste právě poznali zápletku kultovní bondovky Špion, který mě miloval. Režisér Lewis Gilbert však v roce 1977 rozhodně netušil, jak blízko pravdě se jeho vize podmořské civilizace dostane – nedaleko města Bristol totiž vzniká něco podobného, jen naštěstí bez hrozby atomové apokalypsy.

Britská technologická společnost DEEP tady buduje projekt s názvem Sentinel, který má před sebou ambiciózní cíl přestěhovat lidi pod vodu. Pikantní je, že stavba podvodních konstrukcí probíhala více než rok v utajení, než byla loni v září poprvé představena veřejnosti.

Podmořská ISS

Stanice se dá přirovnat k ISS, kdyby byla pod vodou místo ve vesmíru. Systém Sentinel se skládá ze vzájemně propojených modulů a lze jej použít k různým účelům, od sběru dat o chemickém složení oceánů až po vykopávky historických vraků lodí. Konstrukce se dá přeskládávat do různých tvarů, takže je podle DEEP vhodná jak pro misi šesti osob, tak jako výzkumná stanice, kam se jich vejde třeba i padesát. V hloubce 200 metrů pod hladinou podle autorů tohoto plánu můžete v modulu bezpečně žít a pracovat až měsíc v kuse.

Outstream Placeholder

„Podobné pilotní stanoviště se může hodit v situacích, jako byla nehoda jachty u Sicílie, kdy je třeba jednat rychle,“ řekl CNN prezident DEEP Sean Wolpert. „Když se plavidlo potopilo do hloubky 50 metrů, mohli potápěči zůstat pod vodou jen asi 12 minut, než se vynořili. Jako základna pro potápěče mohlo místo toho sloužit podvodní stanoviště umístěné na mořském dně poblíž vraku,“ doplnil.

Pro potápěče, astronauty i turisty

V současné době je na světě pouze jedna funkční podmořská výzkumná laboratoř, kterou provozuje Floridská mezinárodní univerzita a kterou využívají všichni – od vědců zkoumajících korály až po astronauty NASA podstupující výcvik v extrémním prostředí.

Mezi další možnosti využití těchto stanic patří třeba opravy podmořské infrastruktury, cestovní ruch, lékařský výzkum nebo potápěčský trénink. A vzhledem k popularitě Aquamana by mohly zaujmout také filmový průmysl.

Proč vznikají extrémní hurikány tak rychle? Data nezbytná pro včasnou evakuaci lidí vědcům přinesou unikátní plovoucí drony
Přečtěte si také:

Proč vznikají extrémní hurikány tak rychle? Data nezbytná pro včasnou evakuaci lidí vědcům přinesou unikátní plovoucí drony

Bill Dennison, profesor mořských věd z Centra pro vědu o životním prostředí na Marylandské univerzitě, strávil týden studiem mořských trav na palubě Hydrolabu, podmořského výzkumného stanoviště, které bylo do roku 1985 aktivní na amerických Panenských ostrovech. „Za ten jeden týden svého života jsem se o oceánu naučil víc než za tisíce dalších ponorů, které jsem absolvoval, dohromady. Člověk si prostě uvědomí, jak podmořský život plyne,“ nechal se slyšet.

Přesto chápe, proč není podmořských stanic více: „Jsou nebezpečné a drahé. Potřebujete spoustu moderního vybavení a taky potřebujete kvalifikovaný personál.“

Tajemný zakladatel

Pokud vše půjde podle plánu, první modul Sentinelu, nazvaný Vanguard, kam se vejde vybavení nutné pro týdenní pobyt tří lidí pod vodou, bude vypuštěn do moře v roce 2025. Celý systém by měl být připraven k provozu o dva roky později.

Wolpert postupně plánuje vybudovat podobné základny po celém světě a slibuje, že půjdou také přesouvat z místa na místo. „Společnost je v předvýrobní fázi, ale vede pokročilé rozhovory s organizacemi a vládami po celém světě,“ sdělil novinářům.

CIF24

Moduly Sentinel pomocí 3D tisku vyrobí skupina šesti robotů z oceli vyztužené superslitinou na bázi niklu zvanou Inconel, která odolává extrémním podmínkám a byla použita v součástech raket SpaceX. V podpůrné bójce nebude chybět připojení Starlink a energie se obstará z obnovitelných zdrojů, jako jsou větrné turbíny a solární panely na povrchu.

Balonem do stratosféry. Tři startupy staví unikátní vesmírné lodě pro cesty až 30 km nad zem
Přečtěte si také:

Balonem do stratosféry. Tři startupy staví unikátní vesmírné lodě pro cesty až 30 km nad zem

To, co dává DEEP hlavní výhodu v boji proti živlům, vládám i nedostatku financí, je podle Wolperta podpora jejího zakladatele, kterého nechce jmenovat. Uvedl jen, že se jedná o „severoamerického podnikatele v oblasti technologií…, který si chrání své soukromí a chtěl zvýšit porozumění oceánům a jejich kritické roli pro lidstvo“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).