Menu Zavřít

U PRAMENŮ ŘEKY SVRATKY

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Soutěžili také degustátoři

CIF24

Na čtyři desítky golfistů se sjely v sobotu 17. června do Svratky na Českomoravské vrchovině, kde se konal turnaj SGI Open 2000. Přivítalo je sice chladné počasí, rtuť v teploměru ukazovala jen pět stupňů Celsia, ale později se vyčasilo, a při dohrávání posledních jamek nad Svratkou dokonce svítilo slunce.
Dvoudenní turnaj, při němž se do tajů golfu pokoušeli nahlédnout také hosté, kteří drželi golfové hole poprvé v ruce, se nesl v duchu příjemného setkání obchodních partnerů a jejich přátel. „Jsem velice spokojený s předvedenou hrou i organizací turnaje. Sice nám zpočátku nepřálo počasí, ale nakonec se za sluníčka hrálo velice příjemně, řekl vítěz kategorie s hendikepem do 21,9 Vlastimil Mlčoch.
„Jsem rád, že se zde sešlo poměrně dost lidí, aby si zahráli golf, a také že se nehrající doprovod bavil. Příští rok pravděpodobně uděláme podobný turnaj, dodal Michal Klimeš, ředitel firmy Silicon Gra–phics, která turnaj na hřišti ve Svratce pořádala.
Čtyřicetiletý Michal Klimeš hrající s hendikepem 22,8 se golfu věnuje šestou sezónu. „Golf jsem poprvé na vlastní oči viděl ve Spojených státech amerických, kde jsme byli na několika školeních a poradách. Tam jsem ho také poprvé zkusil hrát, vzpomíná na své golfové začátky Michal Klimeš. V nich mu nepomáhal žádný profesionální trenér, radami přispělo jen pár známých golfistů v rolích konzultantů.
„Když jsem s golfem začínal, nejblíže od Brna bylo hřiště ve Svratce, a tak jsem jezdil hrát tam. Ve Svratce hraji nejčastěji i nyní, protože mám rád místní hřiště pro jeho zvláštní atmosféru druhého nejstaršího hřiště u nás, prozrazuje Klimeš.
Na golfu mu vyhovuje především sportovní vyžití spojené s relaxací. „Většina lidí je dnes zvyklá hodně pracovat, a proto musí také odpočívat. Nemusí to být odpočinek velký, ale intenzivní a ten právě umožňuje golf. Třeba squash se mi tolik nelíbí, protože hráč není v kontaktu s přírodou. Golf je lék na psychiku. Když se procházíte krásným prostředím plným zeleně, tak si opravdu odpočinete, tvrdí Klimeš.
Elegantnímu sportu propadla také většina členů jeho rodiny. Manželka a nejstarší dcera s golfem začínají a hra se jim docela líbí. Osmiletý syn se do golfu zamiloval natolik, že chodí trénovat na rozestavěné hřiště v brněnských Jinačovicích.
„Největší utrpení člověk zažívá při prvním tisíci úderů. To si myslí, že asi nic nedokáže. Nejtěžší je začít snižovat hendikep pod 36. Když hráč získá zelenou kartu nebo hendikep 36, tak mu golf přinese první uspokojení, ale jakmile zatouží hendikep snížit, má s tím velké problémy a dlouho se mu nedaří, tvrdí z vlastní zkušenosti Klimeš.
Říká, že golf nelze začít hrát z frajeřiny nebo pro zlepšení image. Hra má pro něj 5 P: příjemný pohyb s příjemnými lidmi v pěkné přírodě.
Nálada při turnaji i po jeho skončení byla dobrá, k čemuž přispěla i „negolfová soutěž, a to v poznávání vzorků vína se Sedleckých sklepů, SGI víno open 2000. Každý z degustátorů měl poznat, jaká vína pije, a některým se to podařilo téměř dokonale. Mezi největší odborníky se zařadili Michal Klimeš a Pavel Čurda z pořádající firmy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).