Menu Zavřít

Über Aleš

26. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Největší zádrhel je ve využití Sazky

Kariéra šéfa Sazky Aleše Hušáka graduje v přímém přenosu. Postavil včas halu pro hokejové mistrovství světa, po mnoha slepých uličkách nakonec do finále spěje i úpis dluhopisů, jimiž si loterijní společnost na stavbu půjčí od soukromých investorů. Podařilo se splnit všechno, co slíbil, a nechává se proto snad i po právu oslavovat bezmála jako národní hrdina. Zdaleka ne vše je tak ideální, jak se na první pohled může zdát. Na poslední chvíli se měnil způsob financování arény. Zatímco v březnu měla Sazka peníze získat prostřednictvím privátní emise aranžované londýnskou centrálou Credit Suisse First Boston, investiční banka nakonec záměr přehodnotila a peníze pro herní společnost získává prostřednictvím veřejného vydání dluhopisů. Oficiálním důvodem jsou právní důvody spojené s původní podobou emise. Investiční bankéři ale nabízejí i jiné vysvětlení – Credit Suisse potřebuje získat více spoluinvestorů, než tvrdila. Banka totiž chtěla původně větší část emise upsat spolu se společností Penta Finance sama a vložit je do portfolií svých klientů. Jen menší část nabízela za nepříliš výhodných podmínek na trzích v Londýně a Praze.
Hlavu plnou problémů neměli v Sazce (respektive ve společnosti Bestsport provozující arénu) ještě pár dní před začátkem šampionátu jen kvůli penězům. Objevily se totiž komplikace s rozmístěním televizních kamer a obsazeností sky boxů. Umístění televizní techniky nakonec musel na poslední chvíli řešit hokejový svaz, který vykoupil tři desítky klubových sedadel nad kamerami, jednání s nájemci sky boxů probíhala až do prvního vhození puku. „Nepřistoupíme na vydírání ze strany Sazky,“ znělo z úst zástupců řady firem, jež měly o luxusní salonky pro VIP partnery zájem.
Podmínky nájemní smlouvy jsou totiž neobvykle tvrdé. Kontrakt, který Sazka partnerům nabízí, zní minimálně na čtyři roky. Firma za pronájem za tu dobu zaplatí téměř 12,5 milionu korun, přičemž výpovědní lhůta je dvanáct měsíců. Na každou akci si musí nájemce navíc koupit pro každého hosta vstupenku a zaplatit tisícikorunový poplatek zahrnující konzumaci občerstvení ve sky boxu. Pokud by si společnost nechala do salonku přivézt pizzu nebo sendviče, může ji Sazka podle smlouvy pokutovat desítkami tisíc korun. K výdajům na pronájem salonku je třeba připočíst nutné pojištění lóže, které se pohybuje kolem dvou a půl milionu. Všechny náklady jsou daňově neuznatelné.
Největší zádrhel je ovšem v tom, na co by se manažeři měli do sky boxů chodit dívat. Kromě hokejového šampionátu, červnového koncertu kapely Yes a extraligových zápasů hokejové Slavie nemá provozovatel haly nasmlouvaná žádná jiné kulturní či sportovní vystoupení. Řada firem proto na pronájem přistoupila s tím, že po hokejovém mistrovství smlouvu vypoví. Více než oboustranně výhodný byznys pronájem sky boxu připomíná příběh Národního divadla. Na ně se také přispívalo a kromě dobrého pocitu z toho tehdejší sponzoři nic neměli. Aleš Hušák se nyní sice bije v prsa, ale ve skutečnosti je pod silným tlakem. Čas, který při stavbě haly chyběl, se projeví v rentabilitě areálu. Stavět a zajišťovat financování v tísni je vždycky dražší než v časech, kdy vše plyne přiměřeným tempem. Zaštiťovat se americkými příklady ekonomických úspěchů obdobných komplexů je zavádějící. Každodenní společenský a sportovní život, generující stabilní příjmy, se na starém kontinentě odehrává jinde a dosud známá programová náplň nové haly to potvrzuje.
Bestsport nejspíše nebude definitivním provozovatelem areálu. Údajně je podepsána předběžná smlouva se zahraniční společností, která po něm nastoupí a podstatně by měla zlepšit ekonomiku provozu haly. Pokud by se jí nakonec do toho nechtělo, jsou prý v záloze další zájemci. Ani úspěšný provoz však investovaných osm miliard nezaplatí.
Šéf Sazky o nerovnováze mezi příjmy z pořádaných akcí a vysokými náklady na provoz a splácení půjček dobře ví a je na to připraven. Sazka má ve své někdejší dceřiné společnosti od konce minulého roku jen desetiprocentní podíl a majoritu vlastní přímo sportovní svazy v čele s ČSTV. Právě ty se budou muset o své tradiční výnosy ze Sazky podělit s věřiteli, kteří financují arénu. Bude přitom hodně záležet, zda zisky sázkového giganta porostou tak rychle, že umožní splátky dluhů a ještě zbude na pravidelný nemalý příspěvek sportovcům.
I proto je důležité, kdy se najde definitivní řešení pro financování vstupní osmimiliardové investice. Zatímco u právě emitovaných dluhopisů bude Sazka mluvit o štěstí, pokud úrok nepřesáhne osm procent, konsorciální bankovní úvěr, jímž by šlo dluhopisy přefinancovat, se dá pořídit za polovic. Právě tímto směrem v současnosti směřují úvahy nejužšího vedení loterijní společnosti. Jenže to vyžaduje čas a také získání důvěry příslušných bankovních institucí.
Aleš Hušák bude muset všechny problémy, které po skončení šampionátu vyplují na povrch, vyřešit. Jinak totiž jeho sebeoslavná deska, kterou ve vestibulu arény nechal instalovat, vydrží jen jedno mistrovství.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).