Menu Zavřít

Burzovní debut roku se blíží: Uber chce na trhu získat deset miliard dolarů

10. 4. 2019
Autor: čtk

Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies chce na burze během své primární veřejné nabídky (IPO) prodat akcie za deset miliard dolarů (227 miliard korun). V technologickém sektoru by tak šlo o jednu z největších IPO všech dob. Registraci u Komise pro cenné papíry a burzy ve Spojených státech hodlá firma podle zdrojů agentury Reuters oznámit už ve čtvrtek, obchodování na newyorské burze by pak mělo být zahájeno začátkem května.

Primární veřejná nabídka této velikosti by v sektoru byla největší od roku 2014, kdy na burzu vstoupil čínský internetový prodejce Alibaba. Uber doufá, že jej trh ocení na částku mezi 90 a 100 miliardami dolarů (dva až 2,3 bilionu korun). To je ale méně, než dříve odhadovali investiční bankéři, kteří firmu hodnotili až na 120 miliard dolarů.

Takzvanou roadshow, tedy prezentaci, na níž bude firma přesvědčovat investory, aby si její akcie koupili, hodlá Uber zahájit v týdnu od 29. dubna. Na jejím základě pak bude stanovena cena jedné akcie. Šéf Uberu Dara Khosrowshahi bude muset investory přesvědčit, že se mu po sérii skandálů uplynulých dvou let daří měnit kulturu a obchodní praktiky společnosti.

Koupili byste si akcie Uberu?

Už koncem března vstoupil na burzu menší rival Uberu, a sice společnost Lyft. Její akcie nejprve prudce zpevnily, pak se ale dostaly pod emisní cenu. Do popředí totiž vstoupily obavy investorů, zda se tomuto startupu podaří dostat se do zisku.

Podobné pochybnosti mají analytici také v případě ztrátového Uberu. Ten v loňském čtvrtém čtvrtletí snížil čistou ztrátu na 865 milionů dolarů (19,7 miliardy korun) z 1,07 miliardy dolarů ve třetím kvartálu.

EBF24

Technologické firmy, giganty moderní ekonomiky, jsou v defenzivě - ovšem často ze špatných důvodů. Na ty dobré teprve pomalu dochází. Čtěte více v eseji Hromy budoucích bouří

 Facebook, Google, Amazon, ilustrační foto

Čtěte také:

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Google porušuje GDPR, tvrdí studie. Dtest a další spotřebitelské organizace si na něj stěžují

Cenzura v Rusku: Google maže nepohodlné výsledky vyhledávání

Facebook jako arbitr projevu. Jeho pravidla pro kontrolu obsahu mají řadu slabin

Anticeny Big Brothers: největšími slídily jsou Facebook, finanční správa a iRobot

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).