Menu Zavřít

Uber přestane vyvíjet samořízené kamiony. Bude se soustředit na osobní auta

31. 7. 2018
Autor: čtk

Přední světový provozovatel alternativní osobní přepravy Uber Technologies přestane vyvíjet samořízené kamiony. S touto technologií se chce podle svého vyjádření nadále soustředit pouze na osobní vozy. První komerční samořízený nákladní vůz na světě poslal Uber na silnici v roce 2016.

Kamion tehdy vezl náklad piva značky Budweiser po 193 kilometrů dlouhé trase po dálnici v Coloradu. Právě nákladní doprava se podle dopravních expertů jevila pro technologii samořízení jako ideální, protože dálniční provoz se zdál být předvídatelnější než nástrahy frekventovaných městských ulic. Záměrem firmy bylo ji zefektivnit a učinit bezpečnější.

Vývoj technologie samořízení ale nepostupoval bez problémů. V březnu Uber uvedl, že po smrtelné nehodě pozastavuje testování automobilů ve všech severoamerických městech. Samořízené auto tehdy porazilo ženu, která přecházela ulici v arizonském městě Tempe.

 Autonomní nákladní auto firmy Otto, spadající pod Uber

Uber doufá, že když se cele soustředí na vývoj samořízených osobních vozů, pomůže mu to posunout se kupředu. V e-mailu agentuře Reuters to napsal zástupce firmy Eric Meyhofer.

MMF24

Sanfranciská společnost čelí ve vývoji technologie samořízení konkurenci firem ze Silicon Valley, včetně Tesly. S vlastními samořízenými vozy chtějí přijít na trh i tradiční automobilky, jako je Ford a General Motors.

Dále čtěte:

Autonomní vozy Uber se vrací do ulic. Řídit ale bude člověk

Uber se po roční přestávce vrací na finské silnice

Blokování ulic není řešení, říká o protestech taxikářů Krnáčová

Airbnb na kolech chce navždy změnit přístup k vlastnictví aut. Okouzlil i Daimler

Komentář: Uber jako predátor


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).