Menu Zavřít

Uber se brání nařčení. Googlu prý informace o autonomním řízení neukradl

9. 4. 2017
Autor: čtk

Alternativní taxislužba Uber se brání nařčení, podle kterého měla využít ukradené informace o systému autonomního řízení společnosti Waymo, která spadá pod Google.

Google a Uber vedou soudní při od února. V jejím středu stojí bývalý manažer Wayma Anthony Levandowski, který byl ve vedení projektu systému autonomního řízení. Ještě během svého působení u Googlu ale měl verbovat kolegy pro svůj nový projekt Otto, zároveň také ukrást 14 tisíc dokumentů.

Právě zmíněné dokumenty jsou předmětem sporu. Google tvrdí, že je Levandowski využil pro svou novou firmu Otto, kterou jen pár měsíců po založení koupil Uber a teď z nich tak těží. S tím ale alternativní taxislužba nesouhlasí. „Nikdy jsme nevlastnili a tím pádem ani nepoužili žádné informace, které měl pan Levandowski údajně ukrást Waymu,“ brání se Uber, který tvrdí, že spor by se měl vést jen mezi Googlem a jeho bývalým manažerem.


Přečtěte si více o muži, který stojí v centru sporu:

Vzal 3 miliardy a odešel k Uberu. Google se soudí kvůli bývalému manažerovi


Uber údajně disponuje důkazy, že se dokumenty konkurenta nikdy neobjevily na jeho serverech. Jeho systém má navíc fungovat na úplně jiných základech, což hodlá doložit u soudu.

ebf - tip - debata

Google měl na postranní úmysly Levandowskiho přijít už v létě 2015 a zvažoval jeho propuštění, nakonec však i pro nedostatek konkrétních detailů od svého záměru upustil. Manažer pak další měsíce formoval nový tým, čekal na to, až mu připadne bonus ve výši 120 milionů dolarů (přes 3 miliardy korun) a v lednu 2016 po devíti letech odešel. Ihned založil společnost Otto, která se zaměřuje na autonomní řízení nákladních automobilů. Tu pak za 680 milionů dolarů koupil Uber.

Dále čtěte:

Kancelář za volantem. V Německu to půjde

Uber by se rád zbavil šoférů. Pomocí autonomních mercedesů

Volvo a Uber budou společně vyvíjet samořídící automobily


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).