Menu Zavřít

Uber stahuje zbraň na úředníky

10. 3. 2017
Autor: čtk

Alternativní taxislužba Uber přiznala, že pomocí systému Greyball zobrazovala falešné údaje lidem, které systém vyhodnotil jako možné utajené kontrolory. Necháme toho, dušuje se její šéf.

Soubor mechanismů Greyball sbírá údaje a odhaluje utajené úřední kontroly. Jakmile provozovatel taxislužby nějakého odhalí, označí jej. Poté dotyčnému v aplikaci přestane zobrazovat dostupné řidiče v jeho okolí.

Týden poté, kdy léta utajovanou praktiku popsal deník The New York Times, Uber otáčí. „Nebudeme nadále používat nástroje Greyball cíleně vůči úřadům,“ prohlásil šéf oddělení bezpečnosti Joe Sullivan. „Přezkoumáváme různé způsoby, jakými jsme tuto technologii dosud používali, a zakazujeme, aby se jejím prostřednictvím cíleně sledovali místní regulátoři,“ upřesnil Sullivan s tím, že z technických důvodů chvíli potrvá, než se tento zákaz plně projeví i v praxi. Uber od svého boje s úřady upouští na nátlak různých organizací.

Čtěte o dronu pro přepravu osob:

Dubaj chystá bezpilotní dron pro přepravu osob. Poletí rychlostí až 160 km/h

 Bezpilotní dron eHang 184 určený pro přepravu osob

Systém Greyball podle zprávy citovaného deníku sledoval uživatele aplikace v okolí kanceláří vybraných úřadů. Jednotlivce, kteří aplikaci otvírali nezvykle často, program vyhodnotil jako podezřelé a aplikace jim nadále cíleně zobrazovala zkreslené údaje. Před úředníkem vytvářela zdání, že v okolí nejezdí žádná smluvní auta.

Ve městech jako Boston, Paříž nebo Las Vegas, jejichž správci se pokoušeli společnosti Uber zabránit v provozování taxislužby, tento nástroj představoval ideální způsob, jak mařit snahu úřadů přistihnout šoféry při činu.

Uber po zprávě amerického deníku existenci nástroje nepopřel, naopak ji dalšímu deníku (The Business Insider) nepřímo potvrdil. Jak ale společnost ve svém vyjádření popsala, Greyball nepoužívala výlučně jen na úředníky, nýbrž s ním označovala potenciální nebezpečné jedince, kteří by mohli ohrozit řidiče.

EBF24

„Tento program odmítá žádosti o jízdy falešným zákazníkům, kteří porušují naše provozní podmínky – ať už jde o násilníky fyzicky ohrožující řidiče, konkurenty pokoušející se narušit fungování naší služby nebo odpůrce služby, kteří pomáhají úřadům náhodně kontrolovat a přistihnout řidiče,“ přiznala společnost Uber.

Dále čtěte:

Praha a Brno se spojily proti Uberu. Chtějí změnu zákona

Noční můra místo práce snů: v Silicon Valley vládne testosteron

 Žena, binární kód, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).