Menu Zavřít

UBS: ranař v čele

9. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Wuffli opět nastavil kormidlo banky na správný kurs

Ještě před několika lety prožíval švýcarský bankovní gigant UBS těžké časy. Pod břemenem rostoucích nákladů se vytratily zisky. Nízké výnosy dceřiné společnosti UBS Asset Management vedly k exodu klientů a nejistý postoj skupiny vůči investičnímu bankovnictví podkopával morálku v UBS Warburg. Aby toho nebylo málo, vedení banky bylo téměř paralyzované po neúspěchu z tajných jednání se společností Merrill Lynch & Co., která měla banku posunout do čela ligové tabulky. Když se během minulého roku konečně zdálo, že UBS začíná potíže zvládat, začala povážlivě zadrhávat spolupráce mezi dvěma nejvyššími šéfy. V prosinci předseda správní rady UBS Marcel Ospel přesvědčil své kolegy, aby odvolali prezidenta výkonné rady skupiny Luqmana Arnolda. Tehdy to vypadalo, že UBS je na nejlepší cestě ke kolapsu.
Dnes je vše jinak. Předpovědi o zhroucení UBS se nenaplnily. Banka má nového prezidenta, Petera A. Wuffliho, který bez váhání uklidnil investory a zvýšil morálku. Wuffliho obdivovatelé vychvalují jeho finanční nadání a organizační schopnosti. A říkají, že umí řídící pracovníky motivovat. Právě Wuffli byl v minulých dvou letech v UBS oporou krvácející divize správy aktiv (asset management). „Na předchozích postech projevil bojovnost a já nepochybuji, že ji prokáže i nyní,“ říká Stephane Garelli, profesor financí na IMD International Business School v Lausanne. Někteří investoři a analytici zvažují, zda je geniální Wuffli (44) natolik silná osobnost, aby banku udržel ve správném kursu. Zda na to má tento bývalý ekonomický redaktor a konzultant společnosti McKinsey & Co. dostatek zkušeností. Z Wuffliho však vyzařuje sebejistota. „Z univerzální banky nejasných kontur vytvoříme podnik s jasnou vizí,“ hlásá. „V nadcházejícím roce počítáme s dalším nárůstem tržního podílu.“
Dobré znamení je, že se zatím neobjevil ani náznak nějakých neshod mezi Wufflim a svéhlavým Ospelem. Oba muži přitom spolu úzce spolupracují prakticky od okamžiku, kdy Wuffli přišel do UBS. Nastoupil před osmi lety a před čtyřmi lety poprvé zasedl v její výkonné radě.
Ospel (52) v minulém desetiletí udával směr při závratně rychlé expanzi. UBS je dnes největší švýcarskou bankou, největším světovým finančním domem v oblasti správy peněžních prostředků a mateřskou firmou UBS Warburg, který v Evropě patří mezi nejambicióznější bankovní ústavy. Celková aktiva: 750 miliard dolarů. Teď je však načase, aby UBS ukončila chaotické období fúzí a akvizic a vstoupila do stabilnější fáze, která se bude vyznačovat spíše přirozeným růstem. A právě to je úkol pro Wuffliho. „Je to takový konsolidátor,“ říká jeden jeho vysoce postavený kolega.
Wuffli se osvědčil již při řízení UBS Asset Management, která obhospodařuje více než 400 miliard dolarů z celkových bezmála 1,5 bilionu dolarů skupiny. Když v září 1999 Wuffli přebíral kormidlo, objem spravovaného portfolia se rapidně tenčil. Zejména proto, že investiční ředitel britské společnosti Phillips & Drew, spadající pod UBS Tony Dye, odmítal podlehnout módní vlně tehdejšího technologického a internetového boomu. Dyeův přístup k investiční strategii založený na analýze hodnoty a nikoliv na prognózách zisku se nakonec ukázal jako moudrý. Avšak kritici tvrdí, že to přeháněl. Příliš dlouho prý držel zbytečné množství likvidních prostředků. Opatrný přístup prosazoval dlouhá léta předtím, než rostoucímu trhu došly síly. Rok 1999 pak skončil propadem objemu financí UBS na nejnižší příčky tabulek. V roce 2000 postihl celý segment správy aktiv UBS odliv finančních prostředků ve výši 40 miliard dolarů.
Na záchranu přispěchal Wuffli. Aby rozšířil nabídku produktů v oblasti správy aktiv, připojil v prosinci 1999 ke skupině americkou realitní investiční společnost Allegis Realty Investors LLC. Spojil amerického hráče v barvách UBS Asset Management společnost Brinson Partners s britskou Phillips & Drew. Po této fúzi Dye v únoru 2000 společnost opustil. (Za několik málo týdnů splaskla technologická bublina, přesně jak Dye už dávno předvídal.) Ve stejnou dobu odešel na odpočinek šéf Brinson Partners Gary Brinson. Wuffli do firmy přivedl skupinu nových vedoucích pracovníků. Finanční návratnost se zlepšila, společnost si znovu získala důvěru a začaly do ní přitékat peníze - vloni to bylo čistých 21 miliard dolarů.
Zajišťuje tedy Wufflimu jeho oslnivé působení v UBS Asset Management vstupenku do křesla generálního ředitele? Možná. Ovšem řídit celé UBS je něco jiného než řídit jednu jeho část. Wuffli musí nadále krotit výdaje - investoři by rádi, aby se letos náklady snížily alespoň o další dvě procenta. Současně musí posílit postavení značky UBS a přimět nejvyšší vedení k efektivnější spolupráci. A samozřejmě i do budoucnosti zůstává otázka, zdali bude mít krotký Wuffli dostatek síly na konstruktivní spolupráci se svéhlavým Ospelem. „Peter bude ve vztahu k Marcelovi přizpůsobivější než Arnold“, říkají lidé z firmy. „Bude to znamenat menší napětí, ale větší zmatek. Marcel totiž chce být vždycky u všeho, takže nikdo přesně nebude vědět, kdo je tady šéfem.“
Wuffli trvá na tom, že v radě nebude jen bezmocnou figurkou. „Zvěsti o tom, že Marcelovi dělám, co mu na očích vidím, jsou mylné,“ říká. Tvrdí nicméně, že kolos, jako UBS, „nemůže řídit jeden člověk“ a že „silné partnerství“ mezi předsedou správní rady a prezidentem je nutné.
UBS už rozhodně má zkušenosti se zmatky kolem šéfovských pravomocí. Loni v září je zjevně překročil Ospel, když souhlasil s podporou 420 milionů dolarů pro finančně strádající Swissair, aniž by o tom informoval výkonnou radu. Její tehdejší president Arnold Luqman zuřil. A zuřila i rada, která Ospela klepla přes prsty. To zhoršilo už tak špatný vztah mezi ním a Arnoldem a Ospel nakonec přes vlastní potíže radu přesvědčil, aby se s jeho britským rivalem rozloučila. „O strategii se nijak nepřeli, jen spolu zkrátka nevycházeli,“ říká člen rady Joseph J. Grano Jr., který je zároveň předsedou představenstva a generálním ředitelem UBS PaineWebber. „Bylo to jako nepovedené manželství.“
Ať už kolem Wuffliho budoucích úspěchů panují jakékoliv obavy, jeho start je solidní. Na analytiky udělalo velký dojem, s jakou vervou vystoupil 16. ledna na prezentaci divizí UBS pro správu klientských portfolií a 14. února při vyhlašování výsledků za rok 2001. Stejně uvítali jeho odhodlání zachovat přísné mechanismy řízení rizik, které už dříve minimalizovaly angažovanost vůči problémovým dlužníkům, jako je například Enron nebo Argentina.
Pod Wuffliho vedením se UBS rychle zaměřila na oblasti, ve kterých je slabá. Jedná například o nákupu americké investiční banky Broadview International LLC, která se specializuje na fúze středně velkých technologických firem. „Chceme sice růst převážně tradičním způsobem, ale pro zaplnění mezer občas provedeme menší akvizici,“ uvádí Wuffli. Současně se snaží posílit značku UBS. Začátkem tohoto měsíce tak například končí značky Phillips & Drew a Brinson. Část skupiny poskytující služby v oblasti správy ponese nové jméno UBS Global Asset Management.
Tyto kroky by mohly ještě zvětšit vzdálenost mezi UBS a jejími evropskými rivaly, jimiž jsou Credit Suisse Group a Deutsche Bank. Přestože čistý zisk UBS vloni klesl o 36 procent na tři miliardy dolarů, dosáhla mnohem lepších výsledků, než se od ní v těžkém roce očekávalo. Naopak zisk Credit Suisse se propadl o 73 procent a v Deutsche Bank se ztenčil o více než polovinu. Skupině UBS pomohla úsporná opatření, zkvalitnění provozu v oblasti správy aktiv a divize PaineWebber, jejíž akvizice začala nést plody. Ani dceřiná UBS Warburg si nevedla nejhůř, a to i přes silnou recesi v evropském investičním bankovnictví. Ačkoliv se objem příjmů z investičních nástrojů s pevným výnosem výrazně zmenšil, banka zvýšila svůj tržní podíl v segmentu akcií a podnikových financí. UBS dosáhla „solidních čísel v náročném prostředí,“ říká Jeremy Sigee, bankovní analytik londýnské pobočky společnosti Schroder Salomon Smith Barney.
UBS může stavět na pevných základech. Wulfi tráví nejvíc času v Curychu, Ospel má základnu v Basileji. Pokud ani jeden z nich nevypadne ze své role, mohl by z nich být nebezpečně dobrý tým.

ZMĚNY V UBS

JEŠTĚ NEDÁVNO MĚLA UBS POTÍŽE… – Nejistý postoj vůči investičnímu bankovnictví podkopával morálku v UBS Warburg
– Klíčové divize zajišťující správu aktiv přicházely o klienty a zmenšoval se jim i tržní podíl – Prudce rostoucí náklady ukrajovaly ze zisků – Spory mezi předsedou správní rady a prezidentem komplikovaly řízení

…DNES JE VŠAK SITUACE MNOHEM RŮŽOVĚJŠÍ… – Správní rada rozhodla, že banka bude v investičním bankovnictví působit i nadále
– Akvizice společnosti PaineWebber podepřela jak UBS Warburg tak i správu aktiv – Byly zavedeny kontrolní mechanismy pro regulaci nákladů a rizik – Jmenování nového prezidenta uvolnilo napětí

…I KDYŽ ÚKOLŮ JE JEŠTĚ HODNĚ.
– Přechod od expanze založené na akvizicích k expanzi přirozené
– Využití bílých míst na mapě investičního bankovnictví – Energičtější posilování značky UBS

EBF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Miroslav Pošta

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).