Menu Zavřít

Ubylo krádeží softwaru

17. 5. 2007
Autor: Euro.cz

BSA/Pirátství v ČR

Podíl softwarového pirátství se v ČR za rok 2006 snížil o jeden procentní bod na 39 procent, tedy o stejnou míru jako rok předtím. Česko se přiblížilo k průměru EU, kde je zcizeno 36 procent používaných programů. I tak však Češi, kteří využívají nelegální software, způsobili ztrátu ve výši 147 milionů dolarů, tedy bezmála tří miliard korun. Vyplývá to z nejnovější studie, kterou pro sdružení předních výrobců softwaru BSA (Business Software Alliance) vypracovala agentura IDC.
Ještě před dvanácti lety činil podíl ukradených programů na celkovém počtu užívaného softwaru více než 66 procent. „Snižovat pirátství pomáhá několik faktorů. Především lepší legislativa, dobře prováděná osvěta a cílené zátahy policie ve firmách, jež se pirátství dopouštějí,“ vypočítává Jan Hlaváč, mluvčí české pobočky BSA. Nelegálně se nejvíce šíří kancelářské softwarové balíky, grafické programy, antivirové produkty, hry a systém Windows.
„Ze tři čtvrtě milionu počítačů, na nichž byla prostřednictvím internetu kontrolováno během prvního letošního čtvrtletí pravost Windows XP a Windows Vista, bylo zjištěno 18 procent nelegálních verzí,“ říká Markéta Kuklová, mluvčí českého Microsoftu. „Loni prošlo internetovým ověřením téměr 2,2 milionu českých počítačů, přičemž 26,5 procenta z nich obsahovalo Windows s neplatnou licencí,“ dodává Kuklová.
Hlaváč připomíná, že ČR se loni poprvé zařadila mezi dvacítku zemí z celého světa s nejnižší mírou softwarového pirátství. V rámci EU je Česko dokonce na desátém místě. „V závěsu jsou nejen veškeré postkomunistické státy, ale i mnohé západoevropské země, například Francie (45procentní míra pirátství), Itálie (51 procent), Řecko (61 procent), Španělsko (46 procent) či Portugalsko (43 procent),“ uvedl mluvčí BSA. Ze zemí unie se software nejvíce krade v Rumunsku a Bulharsku, kde je shodně 69 procent programů nelegálních.
V rámci České republiky bylo nejvíce případů softwarového pirátství zaznamenáno v Praze, na kterou připadla čtvrtina všech případů porušování autorského práva k softwaru. Následuje Jihomoravský kraj se 13procentním a Ústecký kraj s 12procentním podílem všech přistižených pirátů v ČR. Hlaváč dodává: „Na tyto tři regiony též připadá třetina všech způsobených škod.“

  • Našli jste v článku chybu?