Menu Zavřít

Účelová manipulace

15. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Soukromý bankéř by neměl zveřejňovat důvěrné informace

Na článek Boj o uhlí se stupňuje od Jana Chudomela, tiskového mluvčího Pavla Tykače, (EURO 11/2007), zareagoval krátkým příspěvkem Patrik Tkáč, partner a spoluzakladatel skupiny J&T.

Reaguji na článek Boj o uhlí se stupňuje (EURO 11/2007), v němž tiskový mluvčí Pavla Tykače stručně řečeno konstatoval, že J&T vynáší informace z důvěrných rozhovorů. A dále že nám Pavel Tykač nabídl odkoupit United Energy proto, aby nám umožnil splatit závazek vůči jeho firmě, a že v boji o dodávky hnědého uhlí bojujeme nečestnými prostředky.

Jak zareagovat?

Dlouho jsem se rozmýšlel, jak na uvedené tvrzení zareagovat. Moje zklamání z této účelové manipulace bylo velké, nakonec jsem však dospěl k jednoznačnému závěru, že v této situaci definuje náš postoj dlouhodobé vyznávaní hodnot odvozených od základů našeho podnikání - bankovnictví a soukromých služeb.

ebf - tip - debata

Ctím pravidla.

Jedním ze základních pravidel je, že soukromý bankéř nikdy nezveřejňuje žádné důvěrné informace týkající se klienta nebo obchodního partnera, a to ani za situace, kdy by to pro něj bylo jakkoli výhodné. K porušení tohoto základního principu se nechci, a ani nemohu snížit. Soukromý bankéř má svou dlouhodobou pověst a další vnější projevy své činnosti, které by měly být dostatečnou protiváhou takových tvrzení, která byla například součástí uvedeného vyjádření mluvčího Pavla Tykače.

Pověst na misce vah.

Nejen já, ale i celé J&T respektujeme principy soukromého bankovnictví, a proto nebudeme reagovat žádnými konkrétními a nutně nediskrétními protiargumenty. Učiníme více. Položíme na jednu misku vah naši pověst. Co si kdo dá na tu druhou, ponecháváme na vnímavém čtenáři.
Vzhledem k situaci, která nastala, se finanční skupina J&T rozhodla vypovědět všechny smluvní vztahy a předčasně splatit svoje závazky, a tím ukončit spolupráci s Pavlem Tykačem a jím ovládanými společnostmi. Finanční síly a stability skupiny J&T se to nijak nedotkne.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).