KAREL PALÁN, HOSTINEC U PALÁNŮ Teplé počasí je pro hostinského vždycky dobrá zpráva, spotřeba piva roste. Horké dny však přinesly havlíčkobrodskému hostinskému Karlovi Palánovi i kupu starostí. „S příchodem letní sezony je čím dál více potřeba takové té údržby kolem hospody.
KAREL PALÁN, HOSTINEC U PALÁNŮ
Teplé počasí je pro hostinského vždycky dobrá zpráva, spotřeba piva roste. Horké dny však přinesly havlíčkobrodskému hostinskému Karlovi Palánovi i kupu starostí. „S příchodem letní sezony je čím dál více potřeba takové té údržby kolem hospody. Když lidé sedí na lavičkách venku na zahrádce, tak to občas odnese plot nebo nějaká tyčka. A také mám teď problémy se stoly, jsou porýpané a odřené, musím je natřít,“ popisuje drobné peripetie Palán.
PRÁCE V HOSPODĚ MLADÉ NELÁKÁ
V létě také hostinský z Vysočiny bere obvykle na výpomoc brigádníky či učně. „Letos je to ale nějaké špatné. Vždycky se hlásila spousta zájemců, ale poslední dobou ti mladí nemají o práci v pohostinství moc zájem. Často se stává, že slíbí, že přijdou a nedají ani vědět, že si to rozmysleli a prostě nepřijdou. Nelíbí se mi také, že první, na co se ptají, je, kolik si vydělají peněz. O tom by se snad měli dohadovat, až když ukážou, co umí,“ stěžuje si hospodský.
V minulém díle jsme psali o tom, že se Karel Palán rozhodl nezaplatit poplatky Ochrannému svazu autorskému, přestože promítl na plátně svým hostům několik sportovních přenosů. „No, říkal jsem si, že na mě vlítnou, ale nikdo tu nebyl,“ je rád podnikatel. Kontroloři však přeci jenom přišli, a to z České obchodní inspekce (ČOI). „Udělali kontrolní nákup, všechno jsem měl v pořádku, ceny byly účtovány správně. Měl jsem radost z toho, jak to dopadlo,“ vypráví spokojeně.
**NA VLASTNÍ PIVOVAR NENÍ MÍSTO
Vraťme se ale ještě k pivu. Má Karel Palán nějaký speciální recept, aby mělo pivo dobrou chuť a říz? „Ve skladu máme chlazení. Trubky čistíme každý týden. Na tom, jak pohnout pípou a sklenicí, už se toho zase tolik nahnat nedá.“
A nepřemýšlel někdy o tom, že by svým hostům nabídl vlastní pivo z minipivovaru? „Několikrát. Nemám ho ale kam dát. A ta počáteční investice je tak velká, že bych to strašně dlouho dostával zpátky. V první řadě bych teď chtěl udělat to další ubytování. Přemýšlím o tom, jak by se přitom dala využít solární energie. Potřebuji totiž trochu snížit provozní náklady,“ prozrazuje Palán.