Menu Zavřít

Učni ze Škodovky vyrobili Rapid kupé, jmenuje se Atero

26. 5. 2016
Autor: Škoda Auto

Na bázi Rapidu Spaceback postavili žáci škodováckého učiliště dvoudveřové kupé, kterému dali název Škoda Atero. Zařazení podobného modelu do výrobního programu Škody ale neočekávejte.

Škoda Rapid se dnes vyrábí jako pětidveřový liftback nebo hatchback, v 80. letech se tak ale jmenovalo sportovní kupé vycházející z tehdejší Škody 130. Možná právě ono se stalo inspirací pro žáky Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto, kteří dostali možnost postavit v rámci praxe vlastní „show car“. Pojmenovali ho Škoda Atero.

Škoda Atero Škoda Atero je výsledek společné práce šestadvaceti učňů

Tým dvaadvaceti chlapců a čtyř dívek na projektu pracoval celkem asi 1700 hodin, samozřejmě pod vedením pedagogů a za podpory různých oddělení boleslavské automobilky. Výsledkem je kupé s délkou 4,3 m a proporcemi značně vzdálenými původnímu vozu. Oproti Rapidu Spaceback, z nějž vychází, má Atero prodloužené dveře, více skloněné zadní sloupky karoserie a další modifikace karoserie.

Na kapotě přibyly stylizované větrací otvory, výfuky jsou z Octavie RS. Celkový dojem dotváří kontrast černé karoserie s detaily lakovanými v červeném odstínu Corrida. Interiér je osvícený LED diodami a ozvučený aparaturou se 14 reproduktory a výkonem 1800 wattů. Pod kapotou má vůz motor 1.4 TSI 92 kW a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku DSG.

Škoda Atero 18“ kola Turini pocházejí z Octavie, zde však mají speciální lakování

„Naši žáci tímto projektem ukazují, co umí. Mladí lidé se do práce pustili s velkou ctižádostí a celým svým srdcem. Tak vznikl další emocionální a jedinečný automobil, na který mohou být zúčastněné kolegyně a kolegové velmi hrdí,“ říká v tiskovém prohlášení ke Škodě Atero Michael Oeljeklaus, který v představenstvu Škody odpovídá za oblast výroby.

Podobné projekty realizovali žáci škodováckého učiliště už v minulosti. V roce 2014 takto vznikl koncept CitiJet, loni to byl pick-up Funstar. K dennímu studiu je podle Škody zapsáno necelých 900 žáků ve čtrnácti oborech. Úspěšným absolventům automobilka nabídne zaměstnání.


Čtěte dále:

MMF24

Škoda Octavia dostala tříválec, navíc jen litrový

Potvrzeno: Nové SUV od Škody se bude jmenovat Kodiaq

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).