Menu Zavřít

Udělej si sám, ministře

30. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Další nevýhodné zakázky z éry ministrů Lachnita a Dyby

Po ministerstvu zahraničí je ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) druhým resortem, jehož současné vedení se rozhodlo rozkrýt korupční praktiky a špatnou práci svých předchůdců. Případů pro stát nevýhodných smluv a skandálního chování některých úředníků se za poslední tři týdny v resortu našlo mnoho. Představitelé MMR týdeníku EURO minulý týden potvrdili několik nových kauz – čtvrtmilionové měsíční paušály pro advokátní kancelář téměř za nic, svévolné probourání zdi v památkově chráněném objektu, nástup státního úředníka do firmy, které zadával státní zakázky za desítky milionů korun, pronájem bytu na Malé Straně za 300 korun měsíčně či pronájem restaurace na Vinohradech zadarmo v rámci „dobrých vztahů“. Ministr Pavel Němec se netajil despektem nad kvalitou zděděného úřednictva.

Perverze dodatků.

„Na základě práce interního auditora jsme našli nevýhodnou smlouvu s advokátní kanceláří Fiala, Profous, Maisner & Spol. Platili jsme jim měsíční paušál čtvrt milionu korun, i když výsledky jejich práce se limitně blížily nule. Smlouva, kterou jsme samozřejmě okamžitě vypověděli, byla uzavřena už za ministra Dyby a podepisoval ji tehdejší ředitel úřadu Jaroslav Král. Její perverzita ale vzešla až z dodatků ke smlouvě. Za Dyby byl měsíční paušál 40 tisíc, postupně se však vyšplhal až na 260 tisíc korun. Na tomto případě je možné ještě demonstrovat, jak si někteří úředníci zachovávali vliv, i když museli z ministerstva odejít. Lachnit sice Krále vyhodil, ale pak ho prý po nátlaku z ČSSD musel vzít nazpátek. Vymyslel mu funkci vrchního ředitele legislativně právní sekce. Smlouvu s advokátní kanceláří, kterou si Král předtím opečovával jako ředitel úřadu, si pak přetáhl do své sekce a opečovával ji dál,“ říká ministr Němec, který Krále z funkce vrchního ředitele odvolal. Prostřednictvím od září založeného oddělení vnitřního auditu a také díky forenznímu auditu, který od minulého týdne provádí společnost Deloitte & Touche v odboru vnitřní správy, postupně nové vedení resortu zjišťuje, co po svých předchůdcích vlastně zdědilo. „Úřad nám totiž nebyl klasicky předán. Nedostali jsme řádné a úplné předávací protokoly, a cokoli dohledávat je velmi složité,“ říká Němcův první náměstek Ivo Hartmann.
„Už první poznatky jsou tristní. MMR nevedlo průkazné účetnictví, byly špatně zadávány veřejné zakázky a u zakázek pod dva miliony nebyla vedena jejich evidence,“ sdělil týdeníku EURO zdroj, který je dobře seznámen s průběhem vyšetřování a nepřál si být jmenován. Smlouva s advokátní kanceláří zdaleka není jediným pro stát nevýhodným krokem ministerstva. O dalších se již psalo: o pronájmu hotelu na Vinohradech jako první informoval týdeník EURO (EURO 42/2002), o pronájmu hotelu Vojanův dvůr na Malé Straně deník MF Dnes, pronájem bytu na Malé Straně v Letenské ulici minulý týden zveřejnil server Euro OnLine.
„Vybavený byt na Malé Straně byl pronajat za 300 korun měsíčně včetně vodného a stočného již v roce 1995,“ říká ministr Němec k dvoupokojovému bytu v Letenské ulici. „Původně jsme si mysleli, že nájemce je náš bývalý zaměstnanec, ale není. Zatím nedokážeme dohledat, jaký měl k ministerstvu vůbec vztah a jak se k bytu dostal,“ doplňuje tiskový mluvčí MMR Petr Dimun.

V rámci dobrých vztahů.

Minulý týden přinesl další novinky. Auditoři objevili podezřelý přestup bývalého úředníka z právního oddělení ministerstva do firmy, které předtím přiděloval státní zakázky. „Byl to vlivný a vysoce postavený úředník ministerstva, magistr Petr Mikšovský, který odešel ještě dříve, než já jsem přišel. Když jsme lustrovali jiné nevýhodné smlouvy, tak jsme ho našli ve společnosti AGM Development, která má od ministerstva pronajaté prostory a něco pro ministerstvo staví. Že by shoda náhod? Asi se znali a dobře spolu vycházeli, tak se o něj postarali,“ řekl ministr Němec. Týdeník EURO získal informace, že Mikšovský vyjednával s AGM Development znění řady smluv v řádu několika desítek milionů korun. V internetovém výpise z obchodního rejstříku není Mikšovský zapsán, ale mluvčí Dimun říká, že vystupuje jako jednatel společnosti. Společnost AGM Development se minulý týden týdeníku EURO nepodařilo kontaktovat, v telefonním seznamu na ni není uvedeno žádné spojení. Nestandardní je také skutečnost, že restauraci v penzionu Alpin v budově ministerstva na Vinohradech získal do pronájmu pan Gizel zdarma v rámci „dobrých vztahů“, jak je v jednom ministerském zápisu uvedené. To samé platí o faktu, že firma Alpin Praha, která má hotel na Vinohradech pronajatý za nestandardně nízké nájemné (EURO 42/2002), pouhým dopisem ministerstvu oznámila, že se rozhodla platit nájemné ještě menší.
Postupně se tak potvrzují závěry vedoucího interního auditu Vladimíra Komárka, který 18. října v interním sdělení uvedl: a) na základě podkladů předložených odborem vnitřní správy a provozu (OVSP) nelze učinit jednoznačný závěr, že s majetkem ministerstva pro místní rozvoj (MMR), spravovaným OVSP, je nakládáno hospodárně a efektivně
b) v odboru OVSP není zaveden plně funkční kontrolní systém
c) není transparentně a systémově prováděna agenda související s předáváním majetku
d) některé smlouvy uzavřené OVSP, a zejména pak jejich dodatky a přílohy zásadním způsobem mění původně dohodnuté podmínky
e) některé smlouvy jsou měněny například zápisy z jednání, jednostrannými sděleními aj.
Externí auditor by měl tento týden předat ministrovi závěry právní analýzy smluv a do prosince také závěry forenzního auditu, jehož součástí bude i analýza vazeb mezi úředníky, soukromými firmami realizujícími ministerské zakázky a politiky.

CIF24

Zdraví Němec Lachnit.

„Nedělal jsem si o státní správě žádné iluze, ale že nebudou fungovat ani základní věci, to mě šokovalo. Nefunkčnost začínala od drobností. Například ministru Němcovi byl předložen k podpisu dopis na hlavičkovém papíru jeho předchůdce Lachnita, jindy byl v dopise jeden odstavec napsán slovensky. Nefunkčnost ale pokračovala i v důležitějších věcech: například bývalý bezpečnostní ředitel ignoroval povodeň blížící se k Praze, neznal příslušné krizové předpisy, natož aby na jejich základě jednal, neměl například ani zajištěné nouzové pracoviště pro krizový tým a ministra,“ říká o první náměstek a ředitel úřadu Ivo Hartmann.
„Když se v září ochladilo, začala být v mé kanceláři nesnesitelná zima. Topení nehřálo. Zavolal jsem pracovníka, jehož takřka jedinou náplní práce je právě topení, a požádal ho, aby s tím něco udělal. Začal mi vysvětlovat, že topení topí na základě venkovní teploty, že ho řídí počítač a že je tedy vše v pořádku a v místnosti mám odpovídající teplotu. Protestoval jsem, že je mi zima, on kontroval, že jemu nikoli. Když jsem trval na tom, že s topením musí něco udělat, bránil se tvrzením, že je to složitý systém a že na jeho úpravu musí objednat externí firmu. Za pár dní přišel odborník z topenářské firmy, odklopil krytku radiátoru a dlouze se na ministerského topenáře podíval: „Chlape, s vámi je radost spolupracovat. Tady je vypínač a to topení stačí zapnout!“,“ přidává historku mluvčí ministerstva Petr Dimun.
Svůj oblíbený příběh pro pobavení kolegů má i ministr Němec: „Dostal jsem návrh odpovědi Petře Buzkové na její gratulaci k mým narozeninám. Napsala mi: Milý Pavle, vše nejlepší k narozeninám a tak dále. A návrh odpovědi sestavený jednou z mých sekretářek byl: „Vážená paní ministryně, dovolte, abych vám poděkoval za gratulaci, kterou jste mi zaslala ke jmenování členem vlády.“

Řidič na černo.

Šéf odboru vnitřní správy Bohumil Plchot, který předminulý pátek rezignoval kvůli pochybením při objednávání nábytku do ministrova bytu a kanceláří, zanechal po sobě - říká ministr Němec - ještě několik dalších problémů. Nejzávažnější zřejmě bude, že nechal v sídle ministerstva v památkově chráněné budově na Staroměstském náměstí zbourat zeď, aniž by to konzultovat s památkáři. „Ti to ještě neví, jak to budeme řešit, nevíme zase my,“ komentoval ministrovo oznámení jeho mluvčí Dimun. K tíži Plchota jde navíc i přijetí řidiče na černo. „Někde na ulici našel chlapa, dal mu ministerské auto, mobilní telefon a kartu na čerpání pohonných hmot a nechal ho vozit slovenskou delegaci. Vůbec to nekonzultoval s personálním oddělením, natož aby s ním byla uzavřená pracovní smlouva,“ říká mluvčí Dimun. Plchot se k těmto případům zatím nevyjádřil, neboť je na dovolené.
Dalším úředníkem, kterého si nový ministr zjevně „oblíbil“, je referent přes telefony. „Tři měsíce jsem po něm chtěl stolní nabíječku na mobilní telefon a on mi nakonec přinesl nabíječku od Nokie a šňůru od Ericssonu. Že nepůjdou propojit, ho nenapadlo. Od téhož člověka jsem žádal radu, jak mám ze svého mobilního telefonu posílat faxy a jak si do něj mám stahovat dokumenty z počítače. Začal mi vysvětlovat, jak poslat krátkou textovou zprávu. Když jsem ho zastavil a vrátil k tomu, co potřebuji vědět, řekl, že neví. Prý si mám zavolat na hotline Nokie, tam že mi to ochotně vysvětlí,“ vypráví ministr Němec.
Hořkým rubem těchto historek z natáčení však je, že jdou na náš společný daňový účet a že není rozumný důvod očekávat, že situace na ostatních ministerstvech je jiná.

  • Našli jste v článku chybu?