Menu Zavřít

Úder zevnitř

4. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Dealer téměř zlikvidoval veškerý vlastní kapitál banky

Krátce po skandálu v americké větvi Allied Irish Banks (EURO 6/2002) se objevil obdobný případ i v Evropě. Šéfdealer třetí největší banky v Chorvatsku Eduard Nodilo způsobil obchodováním na měnových trzích ztrátu ve výši 98 milionů dolarů (přibližně 3,4 miliardy korun). Tuto ztrátu prý způsobily chybné spekulace na vývoj měnového kursu dolar-euro. Skandální je, že ztrátová série obchodů začala už v roce 1998, ovšem přišlo se na ni teprve nyní. Riječka Banka se tak dostala až na pokraj krachu, její vlastní kapitál ve výši 118,9 milionu dolarů byl prakticky vymazán. Jakmile se informace o obrovských ztrátách dostaly na veřejnost, lidé začali horečně vybírat své vklady.

CIF24

Run zastaven.

Po vypuknutí skandálu se celý management Riječka Banky rozhodl rezignovat a byl ihned nahrazen novými lidmi. Majoritní vlastník, kterým byla německá Bayerische Landesbank, se po jednáních s vládou rozhodl prodat celý svůj šedesátiprocentní podíl za symbolický jeden dolar. Němci si tak zaúčtují přímou škodu ve výši 76 milionů dolarů. Stát nyní hledá kupce pro 85 procent akcií Riječka Banky. Zásadní podmínkou pro budoucí zájemce je stabilizace banky ve formě okamžité kapitálové injekce ve výši minimálně 35 milionů dolarů. O banku se už zajímá řada subjektů, mimo jiné i belgická KBC. Při hledání viníka přišla řada i na auditora banky, kterým byla společnost KPMG. Místopředseda chorvatské vlády Slavko Linič označil auditora za spoluviníka, protože pochybné obchody neodhalil, i když se jejich počátek datuje několik let zpátky. „Je neuvěřitelné, že to prošlo všemi kontrolami, včetně privatizační due diligence,“ řekl týdeníku EURO nejmenovaný bankéř. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, kdo všechno pomáhal obchody krýt tak dlouhou dobu. Nodilo údajně obchodoval se zatím neznámými subjekty z Německa a Velké Británie.

Nejsme pozadu.

Svým dopadem se kauza Riječka Banky zařadí mezi legendární případy bankovních průšvihů. Nick Leeson způsobil ztrátovými obchody v roce 1995 pád britské banky Barings. Momentálně populární John Rusnak z americké větve AIB má na kontě ztrátu 691 milionů dolarů (24 miliard korun).
Obdobný případ pamatuje i český bankovní sektor. Dva dealeři ČSOB jsou stále stíháni v souvislosti se škodou 2,4 miliardy korun, kterou prý bance způsobily obchody s dluhopisy (EURO 6/2001). Dá se vůbec něčemu podobnému stoprocentně zabránit? Zdroje z bankovních kruhů říkají, že například postižená skupina AIB má jeden z nejlepších modelů řízení rizik. „Mysleli si, že se nemůže nic stát, a ono se přece stalo,“ dodává zdroj týdeníku EURO z bankovních kruhů. Úspěšný obchodník časem získá dojem neporazitelnosti a pak se začne pouštět do riskantních operací, aby se předvedl. Tady však jeho image tržního guru selže a s rostoucí ztrátou se dealer dostává do bludného kruhu. Za této situace dělá úplně všechno pro to, aby se ztráty neodhalily a on je dalšími obchody mezitím stihl vymazat. Stejně jako Eduardu Nodilovi, i dealerům v ČSOB chybělo štěstí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).