Čtyři klimatické zóny
Nejen vznešené noblesní zámky, ale i 40 000 ha vinic lemuje břehy nejdelší francouzské řeky Loiry (1000 km) od jejích pramenů v Auvergne až po ústí do Atlantického oceánu. Tomuto území se také říká Údolí králů (La Vallée des Rois).
Vody řeky líně proplouvají čtyřmi klimatickými zónami. Jim odpovídají čtyři základní vinohradnické regiony mající i díky klimatu svá specifika:
- Zóna kontinentálního klimatu
Zde se nalézají vinice a vyrábějí vína, která nesou souhrnný název Vína francouzského středu. Vinice se táhnou od Centrálního masivu (Massif central) – Clermond–Ferrand až téměř po Orléans.
- Zóna přechodného klimatu (mezi kontinentálním a atlantickým)
Vinice tohoto regionu se označují jako Touraine (kolem města Tours).
- Zóna s převážně atlantickým klimatem
Odpovídá jí vinařský region Anjou–Saumur (dle měst Angers a Saumur).
- Zóna s jasným vlivem atlantickým
Této zóně odpovídá region Muscadet (kolem města Nantes).
A) Vína středu.
První skupinu tvoří apelace Côte du Forez, Côte Roannaise a Côtes d Auvergne – vše v kategorii V. D. Q. S. Nacházejí se západně od Beaujolais a mají mnoho společného: odrůdu Gamay, tedy vína červená a rosé s málo tříslovinami. Jde o lehká, zpěvná vína spíše lokálního charakteru. Známější je apelace Saint–Pourćain, V. D. Q. S., dekretem z 20. 12. 1951. Z červených odrůd se pěstuje Gamay a Pinot
noir, z bílých Tressalier, Chardonnay a Sauvignon. Tato vína byla servírována již na dvoře francouzských králů, měla a mají i dnes dobrou kvalitu.
V rámci vinařských regionů francouzského středu najdeme celou řadu dalších apelací v kategorii V. D. Q. S. i A. O. C.
- jako ChČteaumeilland, Valenćay, Côtes de Gien, Cheverny, Coteux du Vendômois či Vins de l Orléanais. Pozornost si ale zaslouží zejména vína z Berry, z nichž některá jsou opravdu velmi dobrá a světoznámá:
Pouilly–Fumé – A. O. C. dekretem
- 31. 7. 1937. Stejnojmenná vesnička se nachází severně od města Nevers. Je to 280 ha odrůdy Sauvignon blanc. „Fumé znamená zakouřený, uzený a tato vína vskutku mají jistou prchavě nakouřenou chuť a vůni po křesajícím pazourku.
Pouilly–sur–Loire A. O. C. rovněž
- 31. 7. 1937. Víno méně prestižní, na rozdíl od Pouilly–Fumé vyrobeno z odrůdy Chasselas (zmiňovali jsme se o ní v Alsasku). Víno sice příjemně květinkově voní, ale většinou má nízkou kyselinu, stává se tedy rychle nudným. Nicméně stojí za pozornost.
Dalšími apelacemi jsou Menetou–Salon, Quincy a Reuilly – vše převážně odrůda Sauvignon a vrcholem vín z Berry je Sancerre A. O. C. dekretem z 23. 1. 1959. Apelace představuje 1400 ha odrůdy Sauvignon, vztahuje se na 16 vesnic (a 440 výrobců), z nichž jedna se jmenuje právě Sancerre. Je to středověká a malebná vesnička, položená na kopci, z něhož hrdě patří na vůkol se rozprostírající božské vinice. Sancerre musíte mít – jen se trefit do správného výrobce či dodavatele.
B) Touraine.
Důležitý region oblasti údolí řeky Loiry. Představuje asi 10 000 ha vinic v apelacích rozkládajících se kolem města Tours. Má rovněž rozmanitou půdní strukturu a z ní plyne i paleta odrůd a vyráběných vín:
- červená vína s obsahem tříslovin mající předpoklady k lahvovému zrání (Bourgueil a Chinon) z odrůdy Cabernet-Franc,
- červená vína bez tříslovin, lehce pitelná pocházející z odrůdy Gamay (generická apelace Touraine),
- vína růžová, většinou suchá,
- bílá vína suchá (Sauvignon),
- bílá vína sladká (Chenin blanc, Pinot blanc).
Kromě již zmíněné generické apelace Touraine A. O. C. se můžete setkat s dalšími: Touraine–Azay–le–Rideau, Touraine-Amboise, Touraine–Mesland, Vouvray, Montlouis, Haut Poitou, Jasnie`res a Coteaux du Loir (pozor ve slově Loir nechybí na konci e – jsou dvě řeky Loire a Loir, která je jejím přítokem). Většinou jsou zde vyráběna vína červená, rosé, bílá suchá a bílá sladká, dá–li Bůh dost sluníčka. Našli bychom na nich asi nějaké chybičky, ale jsouce okouzleni noblesou okolních zámků, budeme velkorysí.
K vrcholům tohoto regionu z hlediska červených vín patří apelace Bourgueil,
Saint–Nicolas–de–Bougueil a Chinon. Teritoriálně tvoří západní hranici Touraine, sousedící již s regionem Anjou–Saumur. Vína zde vyráběná jsou z odrůdy Cabernet–Franc (částečně Cabernet–Sauvignon). Mají znatelný obsah tříslovin, zrají v čase a doporučuji je zařadit do vaší vinotéky.
C) Anjou–Saumur.
Tento region se táhne mezi městy Saumur a Angers převážně na levém břehu Loiry a představuje 14 000 ha v apelacích. Pro výrobu červených vín a rosé slouží odrůdy Cabernet–Franc a Cabernet–Sauvignon a méně významné odrůdy Grolleau a Pineau d Aunis. Nosnou odrůdou pro výrobu bílých vín – suchých, sladkých či šumivých – je odrůda Chenin blanc. Pětapadesát procent produkce tohoto regionu tvoří růžová vína v různé kvalitě v apelacích Rosé d Anjou, Cabernet d Anjou, Rosé de Loire, Cabernet de Saumur.
V červených se objevují apelace Anjou, Saumur a především nejzajímavější z nich Saumur–Champigny. Vína této apelace (500 ha) jsou směsí odrůd Cabernet–Franc a Cabernet–Sauvignon. Prodávají se mladá, ale dobré ročníky mají předpoklad pro lahvové zrání v délce pěti až 20 let. Doporučuji.
Zvláštní kapitolou je odrůda Chenin blanc, která má přirozeně vysoký obsah kyseliny vinné. Ve slabých a průměrných ročnících dává kyselá a nezáživná vína, je–li však dobrá poloha (terasy, jižní orientace a hodně sluníčka) a vinař je ochoten dělat vinobraní na několik etap tak, jak hrozny dozrávají (výběr z hroznů), může dostat přirozeně sladká vína vysoké kvality. To je případ apelací Savennie`res, Coteaux du Layon, Bonnezeaux, Quart–de–Chaume.
Co ale dělat s víny ze slabých ročníků? Zrodila se myšlenka šumivých vín, pro něž se základní surovina získává směsí vín z různých odrůd, z různých ročníků (viz Champagne), a překonává se tak handicap daný podmínkami jednoho roku. Šumivá vína z Loiry jsou vyráběna šampaňskou metodou a jsou velmi kvalitní. Objevují se v apelacích Saumur Mousseux, Saumur Pétillant a Crémant de Loire.
D) Muscadet.
Poslední region na Loiře. Rozprostírá se kolem města Nantes při ústí Loiry do Atlantiku (také se někdy označuje jako Vins du pays Nantais) a představuje asi 12 500 ha vinic v apelacích. Říká se, že je to země cídru (jablečného moštu) a vína hroznového. Rozhodující odrůdou zde pěstovanou je Muscadet nebo též Melon de Bourgogne. Je opravdu původně z Burgundska, ale tam se již nepěstuje. Kromě tohoto regionu se Muscadet pěstuje už jen v Kalifornii. Je důležité si uvědomit, že Muscadet nemá nic společného s naším Muškátem nebo Moravským muškátem, tedy odrůdou vesměs voňavou, aromatickou. Muscadet je naopak neutrální ve vůni i v chuti a dává lehká a příjemně se pijící vínka. Objevují se následující apelace: Muscadet, Muscadet des coteaux de la Loire, Coteaux d Ancenis, Fiefs Vendéens, Gros–plant du pays Nantais a Muscadet de Se`vre et
Maine. Vína posledně jmenované apelace jsou asi nejlepší. Je třeba je servírovat dobře vychlazená (8 °C) a výborně se hodí ke škeblím, krevetám, langustám (darům moře obecně) a k rybám.
Loira je dlouhá a vín z vinic lemujících její tok mnoho. Nelze je všechny znát nebo poznat v krátké době. Do vašeho
sklípku (archivu) či jako dar obchodním partnerům bych určitě doporučil Pouilly–Fumé, Sancerre z bílých suchých vín. Z červených pak Chinon, Bourgueil, St. Nicolas–de–Bourgueil a Saumur-Champigny. Z bílých sladkých Coteaux du Layon, Bonnezeaux nebo Quart–de-Chaume.
Pro porovnání se šampaňskými bych zkusil některé z šumivých této oblasti (Crémant de Loire).
V letním parnu a posezení na terase příjemně osvěží některé z rosé (Cabernet d Anjou).
Hovořil jsem jen o vínech s chráněnou značkou původu v této oblasti, tedy o vínech A. O. C. a V. D. Q. S. Upozorňuji, že v místech, kde se Loira otáčí k západu, začíná rovněž oblast vín stolních a zemských – vins de pays du Jardin de la France (tedy zemská vína ze zahrady Francie)
Principy kulinářské.
Základní principy jsme si ozřejmili již v pojednání o Burgundsku. Z popsaných vín bych chtěl upozornit na Pouilly–Fumé a Sancerre, které se kromě ryb a plodů moře hodí k suchým kozím sýrům (Crotin de Chavignol). Sladká vína typu Bonnezeau, Coteaux du Layon se snoubí s husími játry a s deserty.
Pouilly Fumé,Sauvion et fils
Po celém světě se proslavila vinařská firma Sauvion et fils svým Chateau Du Cleray Muscadet Se`vre et Maine sur lie, které se podává v nejprestižnějších restauracích na celém světě. Do jejich produkce patří i víno z vinařské obce (nesoucí stejný název) Pouilly-Fumé. O něm znalci tvrdí, že se jedná o nejlepší Sauvignon na světě. Je to bílé svěží víno s klasickým angreštovým buketem a aroma po střelném prachu – tolik typickým pro Sauvignon z této oblasti.
Servíruje se při
10 °C jako aperitiv nebo k „plodům moře a korýšům či k rybám.