Menu Zavřít

Udon, nori, sushi, ume, tempeh a spol.

25. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Jak jsme se málem projedli do Bio-nebe

Zmítáte-li se v nejistotě ohledně chemického složení pokrmů, přes týden zkonzumovaných doma či v běžné restauraci, zahněte z Náměstí Republiky do Truhlářské ulice k podniku jménem Albio. Když přes výmoly doklopýtáte až k obchůdku s biopotravinami, máte vyhráno. O několik metrů dál narazíte na oázu štvance-vegetariána a biokonzumenta, koncipovanou jako infocentrum s přednáškovým sálem, knihovnou a čítárnou.
Prosklená restaurace, nacházející se na úrovni chodníku, je laděna ve světlých barvách nemořeného dřeva. Sedačky u oken, stylizované do podoby houpaček, doplňují silná lana. Přírodní dojem dotvářejí i proutěné separační žaluzie, oblázky či různé plody, zdobící interiér a některé stoly. Dekoratérova ruka překvapivě vzala na milost sic jistě pozitivně míněné, avšak bohužel kýčovité dřevěné sluníčko na zdi. Pozornost návštěvníka, anestetizovaná vkusným, leč výtvarně jednotvárným vybavením, je vyburcována klimatizačními monstry nad okny či vodovodními trubkami, trčícími ze zdi na jinak slušivé dámské toaletě. Estetický dojem však hned napraví jídelní lístek. Desky z recyklovaného kartonu ukrývají obsáhlý fascikl, který nejen informuje o sortimentu pokrmů a nápojů, ale má zároveň i funkci osvětovou. Přes poměrně značný počet stránek je nabídka jídel skromná, to však svědčí o skutečnosti, že používané suroviny jsou skutečně čerstvé. Kromě stálé nabídky připravují kuchaři každý den další jídla, která si zájemci mohou vyhledat po desáté hodině na internetu. Naše volba nebyla jednoduchá, neboť se vesměs jedná o pokrmy nestandardní, jaké jinde nenajdete. Aby se nám lépe hledalo, objednaly jsme si po dvou deci biovína – červeného Kabernetu Moravia a bílého Naturvinu, na jejichž chuť jsme si musely chvilku zvykat, ale nakonec byly příjemným doplňkem rozjíždějícího se oběda. Díky vstřícnosti personálu jsme zvolily od každého trochu – není tady problém dostat poloviční porci. Mezi předkrmy zvítězily růžičky marinovaného lososa s pórkem, šafránovou omáčkou a toastem z kváskového celozrnného chleba a salát s grilovaným kozím sýrem, ořechovým olejem a gratinovanou bagetkou, sypaný vlašskými ořechy. Jako hlavní chod nás zlákal zamotaný pstruh, ovšem k naší lítosti zrovna toho dne chyběl. Nahradily jsme ho smaženými udon nudlemi s lososem a zeleninou. Další volba padla na vegetariánské řízečkové trio se zázvorem a šťouchanými bramborovojahelnými knedlíčky, salátem z blanšírované zeleniny a tofunézou z ředkve. Hodokvas jsme hodlaly zakončit celozrnným hruškovým koláčem s malinovou omáčkou a mandlovo-švestkovými kuličkami s vanilkovou omáčkou z kukuřičného mléka a pravé vanilky.
V čase, kdy jsme čekaly na předkrm, jsme se kochaly pokrmy, jež putovaly k sousedním stolům a slibovaly mnohé, což se však v našem případě tak úplně nepotvrdilo. Lososové růžičky, doplněné pikantním orestovaným pórkem v šafránové omáčce a malým salátkem, byly sice báječné, zato salát s kozím sýrem a ořechy zklamal, a to nejen esteticky, ale především chuťově. Byl totiž s předstihem ochucen dresingem ze „zdravého“ avšak bohužel i výrazně slaného umeocta, který jej zcela umořil.
Škoda že hlavní chody přišly na stůl ještě v době, kdy jsme byly v necelé polovině předkrmu. Milá servírka pohotově nabídla, že je zatím odnese, aby nevystydly, leč tento manévr se ukázal nepříliš šťastným. Smažené udon nudle s lososem se k nám totiž navrátily ve vlažném stavu, což v kombinaci s přemrštěným množstvím oleje (byť panenského, jak nám posléze osvětlil číšník) způsobilo, že jsme je sice ochutnaly, ale na víc se nám nedostávalo odvahy. Chuť lososa byla do té míry všudypřítomná, že jsme nestačily ocenit údajně delikátní pohankové nudle. Odpočinek bohužel neprospěl ani smaženému řízečkovému triu, jehož obal přes deklarované biosuroviny chutnal nažlukle. Příloha (bramborovojahelné knedlíčky) byla zase poněkud lepivé konzistence, což je sice pro jáhly charakteristické, ale celkový dojem to nevylepšilo. Tofunéza z ředkve se tak stala zlatým hřebem sestavy.
Chutnaly nám i mandlovo-švestkové kuličky, leč celozrnný hruškový koláč byl poněkud mdlý, navíc místo inzerované malinové omáčky (která slibovala pikantní protipól k nevýrazným hruškám) jsme dostaly fádní omáčku vanilkovou s povýtce homeopatickým množstvím červeného sirupu.
Konečná cena 560 Kč nám připadá odpovídající vzhledem k poloze restaurace i faktu, že použité suroviny jsou kvalitní a zdravé. Restaurace je navíc nekuřácká a přátelská k dětem. Doufejme, že s námi shledanými výhradami se podnik časem vypořádá.

Albio Adresa: Truhlářská 18-20, 110 00 Praha 1
Tel.: 222 325 414, e-mail: albio@albiostyl.cz, www.albiostyl.cz Otevírací doba: po-pá 10-22, so 12-22, ne zavřeno
Počet míst: 90
Druh kuchyně: mezinárodní s důrazem na použití biosurovin
Platební karty: všechny
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Země původu nabízených vín: ČR biologická produkce

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem 53 bodů z 60

bitcoin_skoleni

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku: Sushi rolka tří chutí se zeleninou a umepastou,
uzeným tempehem a marinovaným lososem 95 Kč
Cizrnová pomazánka s čerstvou zeleninou a
kváskovým celozrnným chlebem 44 Kč
Salát z mrkve a jablek s pomerančovomedovoolivovým dresingem a slunečnicovými semínky 90 Kč
Zamotaný pstruh s kukuřičným klasem, rýží a bylinkovou omáčkou 158 Kč
Celozrnné těstoviny pesto s piniovými oříšky a čerstvým parmezánem 113 Kč
Dřevěný špalek s variací biosýrů s hroznovým vínem, hruškou a ořechy 99 Kč
Smetanové nočky ze sušených meruněk 77 Kč

Výběr z vinného lístku: Pálava 1997, výběr z hroznů, suché bílé 690 Kč
Laurot 2000, výběr z hroznů, přírodní červené 272 Kč
Naturvin 0,2 l 45 Kč
Kabernet Moravia 0,2 l 50 Kč

  • Našli jste v článku chybu?