Menu Zavřít

Projekt Timber Praha spěje do finiše. V české metropoli vzniká vůbec první vícepodlažní dřevostavba určená k bydlení

23. 8. 2024
Doba čtení: 4 minuty
  • Developerská společnost UBM Development Czechia aktuálně finišuje výstavbu projektu Timber Praha, jehož součástí jsou vůbec první vícepodlažní bytové domy ze dřeva v českém hlavním městě
  • Velkou výhodou dřevostaveb je především nízká uhlíková stopa, přírodní materiál má navíc i příznivé účinky na lidské zdraví
  • Ačkoliv jsou v Česku zatím jakékoliv větší dřevostavby novinkou, brzy by mohly být naprosto běžné. K takovému vývoji už ostatně došlo například ve Skandinávii

Když se řekne dřevostavba, většina lidí si asi představí poklidnou roubenku umístěnou kdesi v horách. S rozvojem moderních technologií už je ale dnes možné, aby ze dřeva vznikl i několikapodlažní bytový dům, který oproti svým konkurentům z „klasických“ materiálů nemá žádné nevýhody.

Trend rozsáhlejších novostaveb ze dřeva v posledních letech sílí, a to hlavně v zemích západní a severní Evropy. Jedním z významných developerů, který se už delší dobu zabývá právě výstavbou ekologických budov s dřevěnou konstrukcí, je rakouská firma UBM Development. A právě její česká dceřiná společnost, UBM Development Czechia, aktuálně dokončuje vůbec první vícepodlažní bytové domy ze dřeva i ve zdejší metropoli.

Outstream Placeholder

„Naše mateřská společnost vidí ve výstavbě budov ze dřeva velký potenciál, především z hlediska udržitelnosti, snížení uhlíkové stopy a přirozeného, zdravého prostředí. Po jejím vzoru jsme se tedy i my v Česku rozhodli přispět k většímu rozvoji ekologických bytových dřevostaveb,“ uvedla pro Euro.cz Alice Slámová, marketingová a obchodní manažerka společnosti UBM Development Czechia.

Chytrá řešení šetřící náklady

V současné době UBM dokončuje rezidenční projekt Timber Praha, který se nachází na pomezí pražských čtvrtí Stodůlky a Řeporyje. Jeho součástí jsou moderní bytové domy z CLT panelů, což je křížem vrstvené dřevo. Právě použití dřeva a různých moderních technologií vedlo k tomu, že novostavba získala energetický průkaz v nejúspornější kategorii A a také ekologickou certifikaci BREEAM Excellent.

„Domy jsou energeticky soběstačné díky mnoha energeticky úsporným prvkům, jako jsou tepelná čerpadla, geotermální vrty či fotovoltaické panely. Okna jsou rovněž osazena exteriérovými žaluziemi a v bytech je podlahové vytápění, které v létě chladí a v zimě topí. Systém Smart Home pak reguluje vytápění, chlazení a měří spotřeby energií,“ vysvětlila Slámová.

Hradecká pobočka Lesů ČR doslova splyne s přírodou. Kanceláře se stěhují do unikátní dřevostavby
Přečtěte si také:

Hradecká pobočka Lesů ČR doslova splyne s přírodou. Kanceláře se stěhují do unikátní dřevostavby

Poptávka lidí po tomto druhu staveb přitom v posledních letech narůstá. „Energeticky úsporné bydlení je bezpochyby bydlením budoucnosti, stejně jako elektromobily představují budoucnost v oblasti dopravy. V současnosti tedy pozorujeme rostoucí trend zájmu o nemovitosti, které využívají energeticky úsporné prvky a technologie,“ řekla Marianna Aydinyan z realitní kancelář Lexxus Norton, jež má ve své nabídce právě i byty z projektu Timber Praha. První zájemci se do nich budou moci nastěhovat už na podzim letošního roku.

Asi tím největší pozitivem podobných staveb je samozřejmě snížení provozních nákladů. „Lidé si uvědomují, že investice do energeticky úsporného bydlení se jim díky tomu dlouhodobě vyplatí. Stále více klientů ale klade důraz i na ekologický aspekt bydlení a hledá způsoby, jak snížit svoji uhlíkovou stopu. Kromě toho pak energeticky úsporné prvky zvyšují hodnotu nemovitosti a její atraktivitu na trhu,“ doplnila Aydinyan.

Projekt slibuje o 60 procent nižší emise

Ekologický aspekt dřevostaveb zdaleka nespočívá jen v energetických úsporách. Třeba u uvedeného pražského projektu totiž došlo díky využití CLT panelů ke snížení emisí oxidu uhličitého ve srovnáním s tradičními materiály až o 60 procent. Další zásadní výhodou je pak kratší doba samotné stavby, jež se může snížit až o polovinu.

Lidé, kteří si byt v dřevostavbě koupí, ale pravděpodobně ještě více ocení jiné výhody dřeva. Podle nezávislých studií má totiž tento materiál pozitivní vliv na náladu člověka a jeho celkovou pohodu. Navíc má dřevo také antibakteriální účinky a udržuje v místnosti ideální vlhkost vzduchu.

Vícepodlažní budovy s vůní dřeva. Tradiční materiál má před sebou velkou budoucnost, u nás jeho rozvoj ztěžuje legislativa
Přečtěte si také:

Vícepodlažní budovy s vůní dřeva. Tradiční materiál má před sebou velkou budoucnost, u nás jeho rozvoj ztěžuje legislativa

Na druhou stranu, mnozí lidé se v případě dřevostaveb bojí jejich hořlavosti či vlhkosti. Leč podle Slámové zcela zbytečně: „Moderní dřevostavby samozřejmě splňují přísné požární předpisy a standardy, ostatně masivní CLT panely vynikají výbornou požární odolností. Dokazuje to třeba skutečnost, že ve vyspělých zemích Evropy i světa v poslední době vzniká řada dřevěných výškových budov o mnoha podlažích.“

Dřevostavby jsou na vzestupu

Na Timber Praha je zajímavá mimo jiné i skutečnost, že podle původního návrhu měl být koncipován jako klasická stavba z betonu. Vedení UBM Development Czechia se ale nakonec rozhodlo celý projekt přepracovat a udělat z něj právě dřevostavbu. 

CIF24

„Přestože jde v hlavním městě o průkopnický projekt, z pohledu vyspělých evropských zemí, jako je Rakousko, Německo či Skandinávie, jde již o standardní stavbu s vyzkoušenými postupy. V těchto zemích se ze dřeva staví jak rezidenční, tak například i mnohopatrové kancelářské budovy. Praktické příklady a projekční řešení jsme navíc konzultovali s našimi vídeňskými kolegy, kteří vícepodlažní dřevostavby v Rakousku staví už mnoho let,“ shrnula Slámová.

Není proto překvapivé, že i s ohledem na pozitivní zkušenosti s dřevostavbami ze zahraničí a nyní nově také z Česka, hodlá UBM Development Czechia v jejich výstavbě pokračovat i do budoucna. „Vzhledem ke strategii a vizi naší mateřské společnosti budeme nyní u každého našeho nového projektu posuzovat, zda ho můžeme postavit jako dřevostavbu,“ uzavřela manažerka.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).