Menu Zavřít

Uhelná exkluzivita

27. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Privatizace dolů

EBF24

PRAHA (foj) – Jakým směrem bude pokračovat privatizace Severočeských dolů a Sokolovské uhelné, určí vláda ve středu 3. března. Kabinet rozhodne, zda se bude řídit návrhem resortu financí a ministerstva průmyslu a obchodu. Ty v připraveném vládním usnesení navrhují zahájit exkluzivní jednání s účastníky tendrů, které vybrala meziresortní privatizační komise. V případě Severočeských dolů jde o finanční skupinu J&T, u Sokolovské uhelné o Sokolovskou těžební, kterou založil management hnědouhelné firmy. Na pokračování privatizace formou exkluzivních jednání se minulý týden dohodli koaliční partneři na takzvaném jednání K9.
Společnost J&T nabídla za 55 procent akcií Severočeských dolů 6,8 miliardy korun. Znalecký posudek, který si nechal vypracovat Fond národního majetku u dceřiné firmy České spořitelny, společnosti CDI Corporate Advisory, však za spodní hranici označil 7,5 miliardy korun. Tedy takovou částku, kterou po několika navýšeních nabídla za ovládnutí hnědouhelné firmy česko-slovenská skupina Penta. Další z uchazečů, jenž postoupil do závěrečného kola tendru, Appian Group, je ochoten za akcie dolů zaplatit 4,8 miliardy korun.
V případě Sokolovské uhelné nabídla Sokolovská těžební za státní akcie 2,1 miliardy korun. Ministři ovšem požadují zhruba o dvě miliardy korun více. „Čekáme, na čem se vláda dohodne, jaké budou další termíny a podmínky. Určitě jsme připraveni k dalšímu jednání,“ řekl týdeníku EURO šéf Sokolovské těžební František Štěpánek. Ten je zároveň i generálním ředitelem Sokolovské uhelné.
„Je velmi pravděpodobné, že se prodá jen Sokolovská uhelná a privatizace Severočeských dolů se zastaví. To je hlavní důvod, proč se u obou společností zvolí exkluzivní vyjednávání z vybraným zájemcem,“ sdělil týdeníku EURO dobře informovaný zdroj z ministerstva financí. A další postup privatizačních klání vysvětluje: „Prodej Sokolovské uhelné bude zdárně dokončen, pokud Sokolovská těžební navýší kupní cenu tak, aby splnila očekávání vlády. V případě Severočeských dolů se najde dostatek důvodů, proč ukončit exkluzivní vyjednávání a tendr zrušit. „Je jednodušší zrušit privatizaci během jednání s jedním zájemcem než se třemi, proto ta exkluzivita,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).