Menu Zavřít

Uhelní vyděrači

23. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Sokolovská uhelná zastavila tok peněz pro sportovní kluby

Některé sportovní kluby na Karlovarsku zachvátila panika, neboť široko daleko největší sponzor Sokolovská uhelná jim zastavil tok peněz. Zdůvodnil to tím, že se cítí být ohrožen aktivitami Kritického klubu, který po českých úřadech požaduje vyhlášení ochrany přírodního unikátu Lomnické pinky. Co se asi bude dít, až pana důlního štípne komár? Přehradí tok Ohře, aby zvedl nenávist obyvatelstva proti komárům? Poměr sil komára a důlního je totiž srovnatelný s porovnáním možností Kritického klubu vůči důlnímu gigantu. Vydírat sportovní kluby a jejich fanoušky kvůli problému, s nímž nemají nic společného, je podlé a trestuhodné.
Šéfové společnosti si navíc musejí moc dobře uvědomovat, že karty jsou už dávno rozdány v jejich prospěch. Zmíněná lokalita byla už v roce 1998 veřejně posuzována z hlediska vlivu na životní prostředí, a přestože se při pohledu na krásná zákoutí Lomnických pinek milovníkům přírodního prostředí svírá srdce, úřední rozhodnutí už dříve vyzněla ve prospěch dolování. Tento příběh není srovnatelný se snahou prolomit limity těžby, kde naopak stát už v roce 1991 garantoval možnost života za jejími hranicemi. V Lomnických pinkách úřady vyšly vstříc těžbě a zvrátit to by znamenalo nadlidské úsilí.
Soukromá společnost může zastavit sponzorování kdy chce a komu chce, neporušuje-li vzájemné smlouvy. Nemá však právo si k tomu vzít za rukojmí veřejnost. A to vydírání není o nic méně zavrženíhodné, i kdyby za Kritickým klubem byl ještě jiný úmysl než pouze ochrana kusu přírody. Za Kritickým klubem totiž stojí bývalý senátor, předtím bývalý starosta a ještě předtím místostarosta Lokte Jan Hadrava. Ze všech těchto funkcí mohl ve prospěch Pinek vystoupit mnohem účinněji než z pozice občanského sdružení. Navíc ještě včas. Že by náhlé prohlédnutí? Ať tak či onak, nejtrapněji působí bafuňáři, kteří se nechali vydíráním vystrašit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).