Menu Zavřít

Ujišťoval, že Kim už nemůže chodit, teď si bývalý velvyslanec KLDR sype popel na hlavu

5. 5. 2020
Autor: ČTK/AP/Uncredited

Světová média se v posledních týdnech zabývala kauzou zmizení vůdce KLDR Kim Čong-una z veřejného života. Řada z nich zašla tak daleko, že šestatřicetiletého diktátora dokonce už pohřbila. Odkazovala se přitom na informace získané od severokorejských uprchlíků, kteří často bývají hlavním zdrojem novinek ze země ležící na sever od osmatřicáté rovnoběžky. Podle Thae Yong-hoa, někdejšího velvyslance KLDR ve Velké Británii, byl na tom Kim natolik špatně, že nemohl ani chodit. Jenže jak se vzápětí ukázalo, tyto informace měly k pravdě nejspíš hodně daleko.

První pochybnosti o zdravotním stavu severokorejského vůdce se vyrojily poté, co se Kim Čong-un neukázal na oslavách Dne slunce, kdy si celá KLDR připomíná narození Kim Ir-sena, svého zakladatele a dědečka současného předsedy vládní Strany práce. Jedná se o nejvýznamnější svátek zemi, a proto není divu, že Kimova absence vzbudila po celém světě takový rozruch.

Během uplynulého víkendu nicméně státní severokorejská zpravodajská agentura KCNA zveřejnila video, na kterém vůdce slavnostně otevírá novou továrnu na hnojiva severně od Pchjongjangu, a veškerým spekulacím týkajícím se Kim Čong-unova zdravotního stavu tak učinila přítrž.

A zatímco řadě světových lídrů včetně amerického prezidenta
Donalda Trumpa udělala podle všeho zveřejněná zpráva velkou radost, najdou se rovněž
tací, kteří v jejím důsledku přišli o své dlouho budované renomé. Takový
je ostatně i případ sedmapadesátiletého Thae Yong-hoa, bývalého
severokorejského ambasadora ve Velké Británii, který před čtyřmi lety přeběhl
do Jižní Koreje a v letošním roce byl dokonce zvolen i do zdejšího parlamentu.

„Jsem si vědom toho, že jedním z důvodů, proč mě mnoho z vás zvolilo coby zákonodárce, byla očekávání spojená s poskytnutím přesných analýz a odhadů ohledně záležitostí týkajících se Severní Koreje,“ prohlásil podle zpravodajské agentury Reuters Thae. „Cítím vinu a velkou zodpovědnost. Všem se omlouvám.“

Jeho kolega a druhý ze severokorejských přeběhlíků, kteří byli zvoleni do jihokorejského parlamentu, Ji Seong-ho, zašel ve spekulacích ohledně Kimova aktuálního stavu ještě o poznání dále a mladého vůdce označil na 99 procent za mrtvého, neboť podle něj zemřel po údajně nezdařeném kardiovaskulárním lékařském zákroku. Informaci prý získal od zdroje, jehož totožnost nemohl prozradit.

Za svoji bezohlednost a dezinformování široké veřejnosti si oba dva podle zmíněné agentury vysloužili od členů vládnoucí Demokratické strany Koreje ostrou kritiku, přičemž jeden z nich dokonce navrhl i jejich odvolání z funkcí, které vykonávají v rámci parlamentních výborů pro bezpečnost a obranu země.

EBF24

Zdroj: www.reuters.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).